Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2006

H NASA αναβάλλει την αναζήτηση πλανητών και εστιάζεται στη Σελήνη


Η NASA αναγκάζεται να αναβάλλει δύο αποστολές για την αναζήτηση μακρινών πλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, προκειμένου να εστιαστεί στην ανάπτυξη του νέου επανδρωμένου σκάφους CEV που θα αντικαταστήσει τα διαστημικά λεωφορεία και θα χρησιμοποιηθεί σε νέες αποστολές στη Σελήνη.

Η αποστολή Terrestrial Planet Finder (Εντοπισμός Γήινων Πλανητών), που περιλάμβανε την εκτόξευση δύο διαστημικών τηλεσκοπίων για αναζήτηση πλανητών εκτός του Ηλιακού Συστήματος, αναβάλλεται επ΄ αόριστον, ενώ η αποστολή του σκάφους SIM PlanetQuest, με στόχο την χαρτογράφηση των πλανητικών συστημάτων σε απόσταση έως και 100 ετών φωτός, μετατίθεται από το 2011 στο 2015 το νωρίτερο.

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν την Τρίτη, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπους κατέθεσε την πρότασή της για τον προϋπολογισμό της NASA για το οικονομικό έτος 2007. Από το προτεινόμενο κονδύλι των 16,8 δισ. δολαρίων, αυξημένο κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τα 5,3 δισ. θα διατεθούν για επιστημονικές αποστολές.

Η προσπαθεί τώρα να υλοποιήσει τις εξαγγελίες Μπους για τις διαστημικές επιχειρήσεις της χώρας, με βασικό άξονα το όχημα CEV (Crew Exploration Vehicle, Εξερευνητικό Όχημα Προσωπικού), που θα επιτρέψει την επιστροφή στη Σελήνη γύρω στο 2018. Το CEV, για το οποίο έχουν υποβάλει προτάσεις η Boeing και η Northrop Grumman, αναμένεται γύρω στο 2013. Τα διαστημικά λεωφορεία θα παροπλιστούν νωρίτερα, το 2010.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της NASA Μάικλ Γκρίφιν, το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA θα πρέπει να αναβάλλει τις αποστολές Terestrial Planet Finder και SIM PlanetQuest, θα υλοποιήσει όμως κανονικά τις προγραμματισμένες αποστολές στον Αρη.

Προβλέπεται κονδύλι 90,5 εκατ. δολαρίων για την αποστολή Phoenix Mars το 2007, η οποία έχει στόχο την αναζήτηση παγωμένου νερού στο βόρειο πόλο του Αρη από ένα στατικό ρομπότ.

Ακόμα 348 εκατ. δολάρια θα διατεθούν για το Mars Science Laboratory, μια αποστολή τροχοφόρων ρομπότ για δειγματοληψία του εδάφους στον Αρη το 2009.

Το JPL αναγκάστηκε πέρυσι να απολύσει 300 άτομα στο πλαίσιο περικοπών, διατηρεί όμως ακόμα προσωπικό 5.000 εργαζομένων.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου