Δευτέρα 21 Αυγούστου 2006

Πίδακες αερίου και σκόνης έρχονται με την άνοιξη στο νότιο πόλο του Αρη


Πίδακες από αέριο διοξείδιο του άνθρακα, σκόνη και άμμο, εμφανίζονται με τον ερχομό της άνοιξης στο νότιο πόλο του Αρη, δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές σκοτεινές κηλίδες που προβλημάτιζαν μέχρι σήμερα τους επιστήμονες, δείχνουν εικόνες του δορυφόρου Mars Odyssey.

Οι πίδακες εμφανίζονται όταν ο ήλιος θερμαίνει τον ξηρό πάγο -παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα- που αποτίθεται στη διάρκεια του χειμώνα σε μεγάλη έκταση του νότιου πόλου.

Καθώς το διοξείδιο μετατρέπεται σε αέριο υπό πίεση εκτοξεύεται με ταχύτητα έως και 160 χιλιομέτρων ανά ώρα, παρασύροντας μαζί του σκουρόχρωμη σκόνη σε ύψοπς μερικών δεκάδων μέτρων.

«Αν ήσασταν εκεί, θα στεκόσασταν σε μια πλάκα πάγου διοξειδίου του άνθρακα» αναφέρει ο Φιλ Κρίστενσεν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης στο Nature.

Τα σκούρα, λεπτόκοκκα υλικά που εκτινάσσονται επικάθονται γύρω από τα φρεάτια των πιδάκων και σχηματίζουν κηλίδες, ακτινωτά αποτυπώματα και σχηματισμούς που θυμίζουν αράχνη, οι οποίοι ήταν γνωστό ότι εμφανίζονται στο νότιο πόλο κάθε άνοιξη και παραμένουν εκεί για αρκετους μήνες. Η διάμετρός τους ποικίλει από 15 έως 50 μέτρα.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι επρόκειτο για περιοχές γυμνού χώματος που εμφανίζονται καθώς ο πάγος εξαχνώνεται από την ανοιξιάτικη ζέστη.

Το στρώμα πάγου στο νότιο πόλο, σχηματίζεται από τη σταδιακή συσσώρευση πάχνης ξηρού πάγου, μέχρι να σχηματιστεί ένα ημιδιαφανές στρώμα πάχους περίπου μισού μέτρου.

Όταν εμφανίζεται ο ήλιος, διαπερνά το στρώμα αυτό και θερμαίνει το υποκείμενο σκούρο στρώμα, δημιουργώντας θύλακες αερίου υψηλής πίεσης, αναφέρει ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Οι πίδακες ανακαλύφθηκαν έπειτα από ανάλυση 200 και πλέον εικόνων από το Σύστημα Απεικόνισης Θερμικών Εκπομπών (Themis) στο αμερικανικό σκάφος Mars Odyssey που περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη σε πολική τροχιά.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου