Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006

Ο Πλούτωνας εξοστρακίζεται από το Ηλιακό Σύστημα


Ο μικρός και μακρινός Πλούτωνας χάνει τον τίτλο του πλανήτη, καθώς η Διεθνής Αστρονομική Ένωση υπερψήφισε την Πέμπτη την πρόταση στην οποία οδήγησαν πολυήμερες διαμάχες και διαπραγματεύσεις.

Ήταν τόσο έντονη η ασυμφωνία μεταξύ των ειδικών, στην προσπάθεια να δημουργηθεί ο πρώτος ορισμός για τους πλανήτες, ώστε οι οι αστρονόμοι αποφάσισαν τελικά να περιοριστούν στα σώματα του Ηλιακού Συστήματος και να μην συμπεριλάβουν στον ορισμό τους δεκάδες πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα συστήματα του Γαλαξία.

Οι 2.500 σύνεδροι στη συνάντηση της Ένωσης στην Πράγα κλήθηκαν ψηφίσουν το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, έπειτα από την απόσυρση δύο προηγούμενων προτάσεων που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Η τελευταία πρόταση ορίζει πλανήτες τα σώματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, διαθέτουν αρκετή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχουν αποκτήσει σφαιρικό σχήμα και κυριαρχούν στην τροχιακή ζώνη στην οποία κινούνται.

Ο Πλούτωνας βγαίνει εκτός λίστας, αφού η τροχιά του τέμνει την τροχιά του πολύ μεγαλύτερου Ποσειδώνα.

Με τον ορισμό αυτό οι επιστήμονες ξεχωρίζουν τους οκτώ «κλασσικούς πλανήτες» -κατά σειρά από τον Ήλιο: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Αρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας- από τα πολυάριθμα παγωμένα σφαιρικά σώματα που κινούνται στις παρυφές του Ηλιακού Συστήματος, τη λεγόμενη Ζώνη του Κούιπερ.

Ο Πλούτωνας -μικρότερος από τη Σελήνη- θα λογίζεται πλέον «πλανήτης νάνος», όπως εξάλλου και ο μεγαλύτερος δορυφόρος του, ο Χάροντας. Στην ίδια ομάδα κατατάσσεται επίσης η Δήμητρα, που είχε ονομαστεί πλανήτης τον 19ο αιώνα αλλά αργότερα πέρασε στο «κλαμπ» των αστεροειδών, καθώς και το 2003 UB313, ένα σώμα μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα που ανακαλύφθηκε πριν από τρία χρόνια.

Τα τρία αυτά σώματα θα είχαν ταξινομηθεί στους πλανήτες αν είχε γίνει δεκτή η πρώτη πρόταση της Ένωσης, που παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη. Όριζε πλανήτη κάθε σφαιρικό σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Οι πλανήτες σε αυτή την περίπτωση θα ήταν τουλάχιστον 12 και πιθανώς δεκάδες ακόμα.

Όμως αστρονόμοι που συμμετέχουν στο συνέδριο και δεκάδες συνάδελφοί τους έστειλαν επιστολές και email διαμαρτυρόμενοι, επιμένοντας ότι ένας πλανήτης πρέπει να είναι το κυρίαρχο σώμα στη «γειτονιά» του.

Μετά την αποδοχή της απαίτησης αυτής, οι πλανήτες μένουν οκτώ, ενώ τα μικρότερα σώματα είναι είτε «πλανήτες νάνοι», όπως ο Πλούτωνας, είτε «μικρά σώματα του Ηλιακού Συστήματος», όπως οι αστεροειδείς και οι κομήτες.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου