Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2006

Ο εξόριστος Πλούτωνας είναι τώρα ένας απλός αριθμός


Πρώτα εξοστρακίστηκε από το κλαμπ των πλανητών, τώρα χάνει και το όνομά του. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση αποφάσισε ότι το μικρό παγωμένο σώμα δεν αξίζει το μυθικό του όνομα και θα πρέπει να αποκαλείται απλά 134330.

Επεκτείνοντας την εφαρμογή του νέου ορισμού για τους πλανήτες στην ταξινόμηση των σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος, το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών, μια επιτροπή της Ένωης, έκρινε ότι ο πρώην πλανήτης πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση με τους 136.562 αστεροειδής και άλλα σώματα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο.

Περιττά θεωρούνται πλέον και τα ονόματα των φεγγαριών του 134330, του Χάροντα, της Νυκτός και της Ύδρας. Θα ονομάζονται πλέον 134340 Ι, ΙΙ και ΙΙΙ αντίστοιχα, ως μέλη ενός κοινού συστήματος σωμάτων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Αστρονομική Ένωση καταρτίζει τώρα τον πρώτο κατάλογο των «πλανητών νάνων», που θα περιλαμβάνει τον Πλούτωνα, τον μεγάλο αστεροειδή Δήμητρα και το ακόμα πιο μακρινό αντικείμενο 2003 UB313, μεγαλύτερο από τον Πλούτωνα και γνωστό με την ανεπίσημη ονομασία «Ζίνα», από την ομώνθμη τηλεοπτική σειρά.

Η Ζίνα χαρακτηριζόταν από πολλούς αστρονόμους «ο δέκατος πλανήτης» μέχρι που η Ένωση αποφάσισε να δημιουργήσει τον πρώτο ορισμό για τους πλανήτες και να μειώσει τους σημαντικότερους ένοικους του Ηλιακού Συστήματος από εννέα σε οκτώ.

Σύμφωνα με τον ορισμό, πλανήτης είναι κάθε σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, διαθέτει αρκετή βαρύτητα ώστε να έχεοι γίνει στρογγυλό και να έχει καθαρίσει την τροχιά του από άλλα σώματα έλκοντάς τα πάνω του.

Οι διαμαρτυρίες για τον εξοστρακισμό του Πλούτωνα συνεχίζονται, με τους «αντιφρονούντες» να πραγματοποιήσουν συνέδριο του χρόνου για τη δημιουργία νέου, καλύτερου ορισμού.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου