Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2006

Το "πρόσωπο" του Άρη!


Όλα ξεκίνησαν το 1976 όταν η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που απεικόνιζε ένα βουνό στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη που έμοιαζε σαν ανθρώπινο πρόσωπο, με μάτια και μύτη.

Τριάντα χρόνια αργότερα, το «πρόσωπο του Άρη» ακόμα αποτελεί έμπνευση για μύθους και θεωρίες συνομωσίας.

Οι νέες εικόνες από το Mars Express orbiter της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) επιβεβαιώνουν ότι τα χαρακτηριστικά του βουνού είναι φυσικά ενώ παράλληλα θα προσφέρουν στοιχεία σε κάποιος για ερμηνείες που σχετίζονται με κάποιο αρχαίο πολιτισμό.

Η υψηλής ευκρίνειας κάμερα του σκάφους δίνει πληροφορίες στους ερευνητές που έπειτα τις μετατρέπουν σε έγχρωμες απεικονίσεις που μοιάζουν σαν αεροφωτογραφίες της περιοχής. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν τον Ιούλιο ενώ οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν την περασμένη Πέμπτη.







"Οι εικόνες όχι μόνο προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λεπτομερή και φρέσκια άποψη της τόσο διάσημης περιοχής για τους λάτρεις των διαστημικών μύθων αλλά και δίνουν μια εντυπωσιακή κοντινή απεικόνιση, χρήσιμη για τους διαστημικούς γεωλόγους, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τις δυνατότητες της κάμερας του Mars Express," σχολιάζει ο Agustin Chicarro, ένας από τους επιστήμονες του προγράμματος της ESA.

Το βουνό, που είναι γνωστό σαν το «πρόσωπο» του Άρη, μαζί με τους κοντινούς πυραμοειδείς λόφους και έναν άλλο σχηματισμό που μοιάζει με κρανίο, βρίσκονται σε μια περιοχή του πλανήτη που ονομάζεται Συδωνία. Η περιοχή βρίσκεται μεταξύ των νότιων βουνών και των βόρειων πεδιάδων του Άρη και χαρακτηρίζεται από πλατιές κοιλάδες και αρχαία κατάλοιπα λόφων που έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Ένας τέτοιος λόφος είναι και το διάσημο «Πρόσωπο» που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στις 25 Ιουλίου του 1976 σε μια φωτογραφία του Viking 1 orbiter της NASA.








Οι επιστήμονες της NASA θεώρησαν ότι έμοιαζε με ανθρώπινο πρόσωπο και μολονότι ήξεραν ότι επρόκειτο για μια ψευδαίσθηση, τοποθέτησαν κάτω από τη φωτογραφία την ακόλουθη λεζάντα:

"Η εικόνα εμφανίζεται να έχει κενά λόγω της έλλειψης επαρκών στοιχείων εξαιτίας των προβλημάτων στη μετάδοση των πληροφοριών από τον Άρη στη Γη. Τα κενά αυτά εντοπίζονται στο ένα «μάτι» και στα «ρουθούνια» του διαβρωμένου βράχου που μοιάζει με ανθρώπινο πρόσωπο και βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας. Οι σκιές στη μορφολογία του βράχου δίνουν την ψευδαίσθηση ύπαρξης μύτης και στόματος. Οι διαστημικοί γεωλόγοι αποδίδουν το σχηματισμό σε καθαρά φυσικές διαδικασίες."

Ένας δυνατός μύθος δημιουργήθηκε, που έλεγε ότι το «πρόσωπο» ήταν τεχνητό κατασκεύασμα που έχτισε κάποιος αρχαίος πολιτισμός. Οι πυραμοειδείς λόφοι που βρίσκονται στην περιοχή έδωσαν περισσότερη τροφή στο μύθο.








Τον περασμένο χρόνο, μια έρευνα έδωσε κάποιες εξηγήσεις: Ο άνθρωπος βλέπει πρόσωπα εκεί που δεν υπάρχουν, στον Άρη ή στα σύννεφα, γιατί έχει «εκπαιδευτεί» να αναγνωρίζει το ανθρώπινο πρόσωπο.

Πιο πρόσφατες φωτογραφίες του «Προσώπου» δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος σχηματισμός δεν μοιάζει πολύ με πρόσωπο αν τον δούμε από διαφορετικές γωνίες.

Οι επιστήμονες της ESA δείχνουν ενδιαφέρον για τη γεωλογία της περιοχής. Κατολισθήσεις και περιοχές με συγκεντρωμένα θραύσματα δείχνουν το πώς έχει διαβρωθεί η περιοχή με την πάροδο του χρόνου, βοηθώντας τους επιστήμονες να φτιάξουν το «πάζλ» του πραγματικού παρελθόντος του Άρη.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου