Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2006

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον εξοστρακισμό του Πλούτωνα


«Το μέγεθος δεν μετράει» έγραφαν, μεταξύ άλλων, τα δεκάδες πλακάτ επιστημόνων και φοιτητών, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής ένωσης να μη θεωρείται πια πλανήτης ο μικροσκοπικός Πλούτωνας.

Η διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 άτομα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια και ίδρυσε το Τμήμα Αστρονομίας ο Κλάιντ Τόμπο, ο αστρονόμος που ανακάλυψε τον Πλούτωνα το 1930.

Σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι αντιδράσεις για τον ορισμό του πλανήτη από την Αστρονομική Ένωση (IAU) συνεχίζονται σε άλλο επίπεδο.

«Η IAU δημιούργησε έναν ορισμό λανθασμένο τεχνικά, γλωσσικά λανθασμένο και επιστημονικά ντροπιαστικό» διαμαρτύρεται στο Reuters ο Αλαν Στερν του Ερευνητικού Ινστιτούτου Σαουθουέστ στο Κολοράντο, ο οποίος ξεκίνησε τη συγκέντρωση υπογραφών. Μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει 300.

Σύμφωνα με τον ορισμό της IAU, πλανήτης είναι το σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, διαθέτει αρκετή μάζα ώστε να έχει γίνει στρογγυλός λόγω της βαρύτητάς του και έχει καθαρίσει την τροχιά του από άλλα σώματα.

Ο Πλούτωνας εξαιρείται, αφού η ιδιόρρυθμη τροχιά του τέμνει την τροχιά του Ποσειδώνα, όπως επίσης εξαιρούνται η Δήμητρα και η Ξένη, δύο μεγάλα σώματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Τα τρία αυτά σώματα ονομάστηκαν «πλανήτες νάνοι».

Στο Νέο Μεξικό, οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στον ίδιο τον Κλάιντ Τόμπο, ο οποίος χαρακτηρίζεται «Αμερικανός ήρωας». Χρειάστηκαν εξάλλου 73 χρόνια από την ανακάλυψη του Πλούτωνα μέχρι να εντοπιστεί κάτι μεγαλύτερο στο Ηλιακό Σύστημα.

Αλλοι επικεντρώνονται στην αλλαγή των εκπαιδευτικών βιβλίων, αφού το Ηλιακό Σύστημα ιστορικά αποτελείται από εννέα, και όχι οκτώ πλανήτης. Δεν πρέπει, υποστηρίζουν, να δημιουργηθεί σύγχυση στους μαθητές και στο κενό.

Ορισμένοι, πάλι, ενοχλούνται από τις τεχνικές παραμέτρους του ορισμού. Όπως υποστηρίζει ο Στερν, σύμφωνα με τον ακριβή ορισμό η Γη δεν είναι πλανήτης, αφού στην τροχιά της παραμένουν χιλιάδες αστεροειδείς.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου