Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2006

Οι ωκεανοί γίνονται ανησυχητικά πιο όξινοι


Ένα φαινόμενο που θυμίζει την όξινη βροχή των δεκαετιών του 70 και του 80 απειλεί τώρα τους ωκεανούς, προειδοποίησαν επιστήμονες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στην Κένυα. Η οξύτητα του νερού αυξάνεται λόγω του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ωκεανοί έχουν ήδη απορροφήσει το ένα τρίτο της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, του κυριότερου από τα αέρια που προκαλούν και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η διάλυση του διοξειδίου στο νερό αυξάνει την οξύτητα ανησυχητικά τις τελευταίες δεκαετίες.

«Η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών αποτελεί σημαντική απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς» δήλωσε ο καθηγητής Στέφαν Ράμστορφ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Κλιματικών Φαινομένων του Πότσνταμ στη Γερμανία.

Το φαινόμενο απειλεί να «αλλάξει ριζικά» τη διατροφική αλυσίδα επιδρώντας στους πληθυσμούς των ψαριών, προειδοποίησε ο Ράμστορφ. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα κοράλια, τα οποία δυσκολεύονται να συνθέσουν τον ασβεστολιθικό σκελετό τους κάτω από τόσο όξινες συνθήκες.

Ο Ράμστορφ επανέλαβε επίσης τις προειδοποιήσεις για άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σε διάστημα 70 ετών, περίπου 200 εκατ. άνθρωποι θα απειλούνται από πλημμύρες, ενώ τα ακραια καιρικά φαινόμενα θα έχουν γίνει συχνότερα.

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ συμμετέχουν τα 189 κράτη που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο κατά της κλιματικής αλλαγής, το οποίο προβλέπει μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου κατά 5%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2012.

Στη συνάντηση του Ναϊρόμπι συζητείται το πλαίσιο εφαρμογής του Κιότο αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά το 2012.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου