Η κρατική διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ενέκρινε την Τρίτη την πραγματοποίηση της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής αποστολής της χώρας, η οποία προγραμματίζεται για το 2014.
Η απόφαση ελήφθη στη Μπάνγκαλορ, τεχνολογικό κέντρο της Ινδίας, όπου συναντήθηκαν κορυφαίοι επιστήμονες για να συζητήσουν το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα.
Οι ειδικοί «θεώρησαν ομόφωνα ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για την Ινδία να αναλάβει μια επανδρωμένη αποστολή» αναφέρει ανακοίνωση του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO).
Η πρόταση, μεταδίδει το Reuters, θα κατατεθεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για έγκριση και χρηματοδότηση, με τον προϋπολογισμό να εκτιμάται στα 2,2 δισ. δολάρια.
Το ISRO προγραμματίζει επίσης ένα μη επανδρωμένο σκάφος που θα εκτοξευτεί με ινδικό πύραυλο και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 2008, ενώ στην τελευταία συνάντηση συζητήθηκε και το ενδεχόμενο επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι το 2020 ως «λογική συνέχεια» του επανδρωμένου προγράμματος.
Το 1984, ο πιλότος Ράκες Σάρμα έγινε ο πρώτος Ινδός που βγήκε από τη γήινη ατμόσφαιρα, ως επιβάτης σοβιετικού σκάφους.
Το 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που πραγματοποίησε επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου