Για τον κίνδυνο έλλειψης καυσίμων έως το 2030 προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στην ετήσια έκθεσή της, συνιστώντας στις κυβερνήσεις να στραφούν στην πυρηνική ενέργεια, ώστε να επιβραδύνουν τις κλιματικές αλλαγές και να ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια.
H IEA επισημαίνει αυτόν κίνδυνο, τονίζοντας την αύξηση της ζήτησης για καύσιμα από την Κίνα και την Ινδία. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ πριν το 2010 σε ό,τι αγορά την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το παγκόσμιο κλίμα.
«Βάσει των σημερινών τάσεων, είμαστε καθ οδόν για ένα βρώμικο, ακριβό και ασταθές ενεργειακό μέλλον» δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κλοντ Μαντίλ.
Η ΙΕΑ τονίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δαπανήσουν 15,7 τρισ. ευρώ στην παραγωγή ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώςε οι παγκόσμιες ανάγκες σε ενέργεια θα αυξηθούν κατά 53% έως το 2030.
Περισότερο από το 70% της αυξανόμενης ζήτησης εκτιμάται ότι θα προέλθει από την Κίνα και την Ινδία.
Μέχρι το 2030 ενδέχεται η τιμή του αργού πετρελαίου να εκτοξευθεί στα 130,30 δολάρια το βαρέλι, εάν δεν έχουν υλοποιηθεί οι απαραίτητες επενδύσεις στις υποδομές, προειδοποίησε η ΙΕΑ.
Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός συνιστά στροφή στην πυρηνική ενέργεια, καθώς, όπως υποστηρίζει στην έκθεση, «προσφέρει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα σε όρους καταπολέμησης του φαινομένου του θερμοκηπίου και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας».
«Δεν βλέπουμε πως μπορούμε να αποφύγουμε τα πυρηνικά εάν θέλουμε ένα σταθερό μέλλον» είπε ο Κλ.Μαντίλ.
Η Παγκόσμια Ένωση για την Πυρηνική Ενέργεια (World Nuclear Association) χαιρέτησε τις συστάσεις της ΙΕΑ. «Είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η ΙΕΑ έχει δώσει μία τόσο ξεκάθαρη ένδειξη της ικανότητας της πυρηνικής ενέργειας να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες» τόνισε.
Ενδεικτικό του διεθνούς προβληματισμού για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι και το γεγονός ότι ακόμα και η «αντι-πυρηνική» Γερμανία εξετάζει σχέδιο για τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace διαφώνησε με τα συμπεράσματα της IEA.
«Η επένδυση στην πυρηνική ενέργεια είναι ένας σίγουρος τρόπος για να χαθεί η μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε η Σάρα Νορθ, στέλεχος της οργάνωσης.
«Στοιχίζει ως και το δεκαπλάσιο των μέτρων για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης που θα είχαν ως αποτέλεσμα τις ίδιες οικονομίες στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δημιουργεί τεράστιες απειλές για την ασφάλεια και το περιβάλλον που θα διαρκέσουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια» υπογράμμισε.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου