Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2006

Η Αφρική και η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή


Η παγκόσμια θέρμανση απειλεί ιδιαίτερα ορισμένες φτωχές χώρες της Αφρικής αλλά και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, δείχνουν στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στην Κένυα.

Τα αφρικανικά κράτη εκπέμπουν ελάχιστα αέρια του θερμοκηπίου, ωστόσο θα πληρώσουν ακριβά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που προκαλούν τα ανεπτυγμένα κράτη, προειδοποεί έκθεση του ΟΗΕ δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στο Ναϊρόμπι.

Τις σημαντικότερες καταστροφές αναμένεται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μέρος της Αιθιοπίας, η Ρουάντα, το Μπουρούντι, ο Νίγηρας και το Τσαντ, αναφέρει το Reuters. Η ξηρασία θα καταστρέψει βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, το κεχρί και το σόργο, ενώ ολόκληρες πόλεις, όπως το Λάγος το Νταρ-ες-Σαλάμ και το Κέιπ Τάουν θα μπορούσαν να κατακλυστούν από το νερό καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Ανεξάρτητη έκθεση, που συντάχθηκε για λογαριασμό του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), προειδοποεί ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί σημαντικά μνημεία σε όλο τον κόσμο, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μεταξύ των περιοχών που θα πληγούν περισσότερο είναι ο κοραλλιογενής ύφαλος του Μπελίτσε, τον οποίο περιέγραψε ο Δαρβίνος ως τον «πιο αξιοθαύμαστο ύφαλο στις Δυτικές Ινδίες». Τα κοράλλια έχουν ήδη αρχίσει να απονεκρώνονται λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασίας.

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης μνημεία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ναούς που χρονολογούνται πριν από την εποχή των Ίνκα στο Περού, το τέμενος Τσινγκουέτι του 13ου αιώνα στην Αφρική, το Εθνικό Πάρκο Ντονάνα στην Ισπανία, το ναό του Σουκοτάι στην Ταϊλάνδη, την Παλιά Πόλη του νησιού Λάμου στην Κένυα, τη Βενετία, καθώς και θέατρα, βιβλιοθήκες και μουσεία στην Τσεχία, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες το 2002.

Η 12η συνάντηση της Σύμβασης-Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, συγκεντρώνει περίπου 6.000 εκπροσώπους από τις 165 χώρες που έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο κατά της κλιματικής αλλαγής. Συμετέχουν επίσης 24 χώρες που έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο αλλά δεν το έχουν επικυρώσει, όπως οι ΗΠΑ.

Στη διάσκεψη συζητείται το πλαίσιο εφαρμογής του Κιότο, το οποίο προβλέπει μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 5% έως το 2012, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, καθώς και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά τη χρονολογία αυτή, στο πλαίσιο νέας συμφωνίας.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου