Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2006

Το αστρονομικό όργανο των αρχαίων


Τα νέα σημαντικά βήματα για την αποκωδικοποίηση του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» παρουσιάστηκαν από την αρμόδια ερευνητική ομάδα χτες, σε διεθνές συνέδριο. Ο Μ. Εντμουντς, καθηγητής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Κάρντιφ, αναφέρθηκε στην τεχνολογία και το σχεδιασμό του «μηχανισμού», που ακόμα και σήμερα εκπλήσσει τους επιστήμονες. O Τ. Μάνσπεντενς και ο Ρ. Σάντλαντ, μηχανικοί, περιέγραψαν και εξήγησαν τις τεχνικές μεθόδους για την ερμηνεία του «μηχανισμού». Ο Γ. Ντιτσάκης και ο Αγ. Τσιλίκας, μέλη της ερευνητικής ομάδας, αναφέρθηκαν στις επιγραφές του «μηχανισμού» και στην προσπάθεια ανασύστασης των κειμένων που αναγράφονται στα θραύσματα του «μηχανισμού».

Ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» είναι ένας από τους σπανιότερους και πλέον σύνθετους μηχανισμούς που διασώθηκαν από την αρχαία Ελλάδα. Πρόκειται για ένα αστρονομικό όργανο μεγάλης ακρίβειας, ουσιαστικά για έναν μηχανικό υπολογιστή, που προσδιορίζει τις κινήσεις του Ηλιου και της Σελήνης. Τη συσκευή ανέσυραν σφουγγαράδες από τη Σύμη το 1901, βουτώντας στην περιοχή αρχαίου ναυαγίου ανοιχτά των Αντικυθήρων. Θεωρείται ότι κατασκευάστηκε το 80 π.Χ., πιθανότατα στη Ρόδο από τη Σχολή του Ποσειδωνίου ή από τον Ρόδιο αστρονόμο Γέμινο. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων παρέμεινε επί 1.300 χρόνια η πιο πολύπλοκη μηχανή που εφηύρε ο άνθρωπος, ως τη στιγμή δηλαδή που οι Αραβες κατασκεύασαν κάτι ανάλογο.

Επί δεκαετίες οι επιστήμονες που μελετούσαν το αντικείμενο, δυσκολεύονταν να κατανοήσουν τη λειτουργία του και να καταλήξουν σε συμπεράσματα, επειδή τα υπολείμματα του μηχανισμού ήταν πολύ οξειδωμένα και γι' αυτό αδύνατο να αποσυναρμολογηθούν και οι χαραγμένες σ' αυτό ελληνικές φράσ




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου