Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Ανεπαρκής η χρηματοδότηση της NASA, κρίνουν ειδικοί της αμερικανικής κυβέρνησης


Το φιλόδοξο σχέδιο της NASA για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη κινδυνεύει να μείνει καθηλωμένο στο έδαφος λόγω της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και του αβέβαιου σχεδιασμού, προειδοποιεί επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η έκθεση, την οποία αποδέχτηκαν μέλη του Κογκρέσου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Πρόγραμμα Αστερισμός (Constellation Program) για την αντικατάσταση των διαστημικών λεωφορείων βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω ανοιχτών ζητημάτων χρηματοδότησης και μηχανικής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό τα διαστημικά λεωφορεία θα αποσυρθούν το 2010 και θα αντικατασταθούν μετά το 2014 από το νέο σκάφος Orion που θα εκτοξεύεται με πυραύλους Ares.

«Αν κάτι δεν πάει καλά με την ανάπτυξη του Οχήματος Εκτόξευσης Προσωπικού Ares I ή το Όχημα Εξερεύνησης Orion, ολόκληρο το Πρόγραμμα Αστερισμός θα μπορούσε να βγει εκτός πορείας και να καθυστερήσει η επιστροφή στην ανθρώπινη διαστημική πτήση» αναφέρει η έκθεση που συνέταξε το Γραφείο Κυβερνητικής Εγκυρότητας.

Για παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα υποτίθεται ότι θα βασιστεί τη θερμική ασπίδα του προγράμματος Apollo της δεκαετίας του 1960. Το πρόβλημα είναι ότι οι μηχανικοί δεν μπορούν να αναπαράγουν το υλικό.

Επιπλέον, ο πύραυλος Ares παρουσιάζει «προβλήματα βάρους» και έντονων, επικίνδυνων κραδασμών, ενώ οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς για τις δοκιμές τους.

Όπως αναφέρει το Reuters, η πρώην αστροναύτης Κάθριν Θόρντον, σήμερα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, κατέθεσε στην ακρόαση του Κογκρέσου ότι η NASA δεν έχει συνυπολογίσει το μεγάλο κόστος για τον παροπλισμό του διαστημικού λεωφορείου.

«Κάθε χρόνο από το 2004, όταν ανακοινώθηκε το Όραμα [για αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη], το κονδύλι της NASA αποδεικνύεται ανεπαρκές για την επίτευξη των δηλωμένων στόχων» κατέθεσε.

Για το 2009 το κονδύλι που έχει ζητηθεί για το Πρόγραμμα Αστερισμός δεν υπερβαίνει τα 3 δισ. δολάρια, τη στιγμή η παγκόσμια αγορά διαστημικών επιχειρήσεων έχει ύψος 220 δισ. δολάρια το χρόνο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου