Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Χιλιάδες επισκέπτες στον εντυπωσιακό επιταχυντή του CERN


Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο το CERN για να θαυμάσουν από κοντά το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου, πριν ξεκινήσει η λειτουργία του το καλοκαίρι.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, εγκατεστημένος μέσα σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα  23 χιλιομέτρων, κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

«Μετά την έναρξη της λειτουργίας του, μόνο τεχνικοί και φυσικοί θα επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση στο τούνελ λόγω της ραδιενέργειας που θα απελευθερώνονται στα πείράματα» δήλωσε στους επισκέπτες ο Αντόνιο Κουένκρα, επικεφαλής θεμάτων ασφαλείας στο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας).

Περίπου 23.000 άτομα εμφανίστηκαν στις εγκαταστάσεις του LHC το Σάββατο, ημέρα αφιερωμένη στα μέλη του προσωπικού και τις οικογένειές τους, και ακόμα 40.000 τις επισκέφτηκαν την Κυριακή, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζέιμς Γκίλιερ, εκπρόσωπος του CERN.

Μέσα στη σήραγγα του LHC, δύο αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται κινούμενες με την ταχύτητα του φωτός. Τα υποατομικά συντρίμμια της σύγκρουσης θα καταγράφονται από μια σειρά γιγάντιων επιταχυντών.

Τα πειράματα ίσως επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του μποζόνιου Χιγκς, ενός φευγαλέου θεωρητικού σωματιδίου που εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα.

Ίσως επίσης αποκαλύψει τη σύσταση της σκοτεινής ύλης, του μυστηριώδους υλικού από το οποίο αποτελείται το μεγαλύτερο μέρος του Σύμπαντος.

Οι υπεύθυνοι του CERN καθησύχασαν τους κατοίκους ότι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από τα πειράματα: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας -η ποσότητα της σκοτεινής ύλης [που θα παρήγαγε ο LHC] θα ήταν ελάχιστη» είπε η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου Σοφί Τεσορί.

Οι πρώτες δοκιμές του LHC αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου