Το θεωρητικό σωματιδίο που εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα, γνωστό και ως «το σωματίδιο του Θεού», θα βρεθεί εντός του 2009 χάρη στο μεγάλο επιταχυντή που κατασκευάζεται στο CERN, εκτίμησε ο επιστήμονας που προέβλεψε πρώτος την ύπαρξή του.
Ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χίγκς προχώρησε στην αισιόδοξη αυτή εκτίμηση έπειτα από την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), που πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι.
Η ύπαρξη του «μποζόνιου του Χιγκς», όπως ονομάζεται επίσημα το φευγαλέο σωματίδιο, προτάθηκε πριν από 40 χρόνια από τον Πίτερ Χιγκς ως αναπόσπαστο τμήμα του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής.
Το σωματίδιο του Χιγκς δημιουργεί ένα πεδίο μέσα από το οποίο περνούν τα άλλα σωματίδια, όπως τα κουάρκ και τα ηλεκτρόνια. Τα σωματίδια που δυσκολεύονται να περάσουν από το πεδίο, σαν να κινούνται μέσα σε κάποιο παχύρρευστο υγρό, αποκτούν αδράνια και μάζα. Όσο ευκολότερα κινείται ένα σωματίδιο στο πεδίο, τόσο μικρότερο είναι το βάρος του.
«Οι συνάδελφοί μου νόμιζαν ότι είμαι λίγο ηλίθιος» σχολιάζει τώρα ο Χιγκς για την αντίδραση των συναδέλφων του όταν παρουσίασε τη θεωρία του το 1960. Η αρχική του δημοσίευση απορρίφθηκε από το CERN και αργότερα έγινε δεκτή με τροποποιήσεις από το αμερικανικό Physical Review Letters.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λέον Λέντερμαν βάφτισε αργότερα το μποζόνιο «σωματίδιο του Θεού, λόγω του ρόλου του στο Καθιερωμένο Μοντέλο και της σημασίας του για να «κατανοήσουμε τη σκέψη του Θεού».
Ο Χιγκς ελπίζει ότι η ύπαρξή του θα επιβεβαιωθεί είτε στον επιταχυντή Τevatron του εργαστηρίου Fermi έξω από το Σικάγο, ή από τον ισχυρότερο LHC που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι.
«Το Τevatron έχει αρκετή ενέργεια για να το κάνει. Αυτό που σε εμποδίζει να δεις εύκολα τι είναι κρυμμένο στις μετρήσεις είναι η δυσκολία στην ανάλυση των δεδομένων» σχολίασε.
Αν και το σωματίδιο ίσως έχει ήδη δημιουργηθεί στο Fermi, ο στόχος ίσως είναι ευκολότερο να επιτευχθεί με τον εξοπλισμό του LHC, ο οποίος εκτείνεται σε ένα κυκλικό τούνελ 27 χλμ κάτω από τα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας.
Μέσα στη σήραγγα, δύο αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, αναδημιουργώντας τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από τον LHC, ο Χιγκς δήλωσε ότι ελπίζει να έχει την επιβεβαίωση για την ύπαρξη του σωματιδίου μέχρι τα 80ά γενέθλιά του τον Μάιο του 2009.
Αν αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τότε, «θα πρέπει να ζητήσω από τον γιατρό μου να με κρατήσει ζωντανό λίγο ακόμα», είπε.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου