Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Κλωνοποίηση: Τα παιδιά της Ντόλι στο πιάτο μας!


Δώδεκα χρόνια μετά τη γέννηση της Ντόλι, το κρέας και το γάλα από κλωνοποιημένα ζώα θεωρούνται πλέον ασφαλή για κατανάλωση, σύμφωνα με τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αρχές. Σε λίγους μήνες αναμένεται να αρχίσει η διάθεσή τους στην αμερικανική αγορά και θα ακολουθήσει η Ευρώπη.

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής έδωσε το πράσινο φως για το κρέας και το γάλα που προέρχονται από κλωνοποιημένες αγελάδες, γουρούνια και κατσίκια, καθώς και τους απογόνους τους.

Έτσι, ήρθη η απαγόρευση πώλησής τους που ίσχυε από το 1999. Οι κτηνοτρόφοι μπορούν πλέον να πωλούν ελεύθερα κλωνοποιημένο κρέας και γάλα. Μία ένσταση υπάρχει μόνο από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, και έχει ζητήσει μικρή παράταση της απαγόρευσης για λίγους ακόμα μήνες.

Γονιδιακή κτηνοτροφία. Μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες κλωνοποίησης αγελάδων είναι η Βovance στην Άιοβα. Στις εγκαταστάσεις της υπάρχουν 50 κλωνοποιημένα ζώα από τα 600 συνολικά σε ολόκληρη την Αμερική. Οι επιστήμονες και επιχειρηματίες που προωθούν τις νέες μεθόδους παραγωγής κρέατος δεν χρησιμοποιούν τον όρο «κλωνοποιημένο κρέας». Προτιμούν τον όρο «γονιδιακή κτηνοτροφία».

Η κλωνοποίηση βοηθά τους εκτροφείς ζώων να επιταχύνουν και να βελτιώσουν τη διαδικασία αναπαραγωγής. Τους επιτρέπει να αποδώσουν σε ολόκληρο το κοπάδι τα κληρονομικά χαρακτηριστικά που ευθύνονται για την παραγωγή κρέατος άριστης ποιότητας.

Για παράδειγμα, ο κτηνοτρόφος διαπιστώνει ότι ένας από τους ταύρους του ξεχωρίζει για τη μυϊκή του ανάπτυξη και κατά συνέπεια έχει καλό κρέας. Ο κτηνοτρόφος θέλει να περάσει αυτό το χαρακτηριστικό σε όλο το κοπάδι του. Μπορεί να το κάνει μέσω της φυσικής αναπαραγωγής ζευγαρώνοντας τον ταύρο με πολλές αγελάδες κάθε χρόνο.

Το αποτέλεσμα όμως είναι περιορισμένο, απαιτείται πολύς χρόνος κι επιπλέον το DΝΑ του ταύρου χάνει την ισχύ του εξαιτίας της ανάμειξής του με το κατώτερο γενετικό προφίλ των αγελάδων.

Τα καλύτερα ζώα. Το πλεονέκτημα της κλωνοποίησης είναι ότι το γενετικό προφίλ του ζώου μεταφέρεται πανομοιότυπο, βελτιώνοντας την ποιότητα του κοπαδιού. «Μας ενδιαφέρει η αναπαραγωγή των ζώων που βρίσκονται στην κορυφή της γενετικής πυραμίδας. Αυτά τα ζώα είναι οι ροκ σταρ του κοπαδιού» λέει στην εφημερίδα «Τhe Guardian» ο Ντέιβιντ Φέιμπερ, υπεύθυνος της εταιρείας Τrans Οva Genetics, που ίδρυσε την Βovance.

Η διαδικασία. Οι εγκαταστάσεις της Viagen, που συνεργάζεται με την Τrans Οva, βρίσκονται στο Όστιν του Τέξας. Είναι μια από τις τρεις εταιρείες στον κόσμο που εξειδικεύονται στην κλωνοποίηση ζώων που προορίζονται για κατανάλωση. Εκεί συγκεντρώνονται δείγματα ιστών που προέρχονται από τα αυτιά των καλύτερων ταύρων της Αμερικής. Τα δείγματα αποστέλλονται μέσα σε δοχεία με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Στη συνέχεια τεμαχίζονται και τοποθετούνται σε επωαστήρες για να πολλαπλασιαστούν τα κύτταρα πριν βυθιστούν για συντήρηση σε υγρό άζωτο.

Πανομοιότυπο έμβρυο. Οι επιστήμονες αφαιρούν το γενετικό υλικό από τα ωάρια-υποδοχείς χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως για να εντοπίσουν τα μικροσκοπικά σφαιρίδια του DΝΑ, τα οποία μεταφέρουν με μια πιπέτα («σωληνάκι»). Έπειτα τοποθετούν ένα κύτταρο από το δείγμα του ιστού του ζώου που θα κλωνοποιηθεί μέσα στο άδειο ωάριο, ανάμεσα στο εξωτερικό του τοίχωμα και το εσωτερικό κυτταρόπλασμα. Στο τελικό στάδιο, ηλεκτρικό ρεύμα διαπερνά το ωάριο, υγροποιεί τα τοιχώματά του και επιτυγχάνεται αποτέλεσμα όμοιο με τη γονιμοποίηση. Έτσι προκύπτει ένα έμβρυο γενετικά πανομοιότυπο με τους γονείς του.

Σήμερα στην Αμερική υπάρχουν 570 κλωνοποιημένες αγελάδες, 10 άλογα, 8 γουρούνια, 5 αφρικανικές αγριόγατες, 2 μουλάρια και μία γάτα. «Από τη στιγμή που θα αρθεί και το τελευταίο γραφειοκρατικό εμπόδιο κι ανοίξει η αγορά, τα κλωνοποιημένα ζώα θα αυξηθούν» λέει ο Μαρκ Γουόλτον, πρόεδρος της Viagen. (tanea.gr)


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου