Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα!


Πάνω από 8.500 πρόωροι θάνατοι από έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο εάν κάθε άτομο άνω των 50 ετών κατανάλωνε καθημερινά ένα μήλο, , σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατέδειξαν ότι τα μήλα βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία δρώντας παρόμοια με τα φάρμακα εκλογής για τις καρδιαγγειακές νόσους, τις στατίνες, χωρίς καμία από τις παρενέργειες που έχουν τα φάρμακα αυτά. Εκτός από τα μήλα, παρόμοια οφέλη έχουν πολλά άλλα φρούτα, αρκεί κανείς να τα τρώει καθημερινά.

"Αν και κανείς δεν υποστηρίζει ότι τα μήλα θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις στατίνες , όλοι οι μπορούν να επωφεληθούν σημαντικά αν καταναλώνουν καθημερινά περισσότερα φρούτα “, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Άνταμ Μπριγκς.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ενηλίκων δεν καταναλώνουν τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, αν οι ενήλικοι όλων των ηλικιών έτρωγαν μια έξτρα μερίδα φρούτων ή λαχανικών κάθε μέρα θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν έως 11.000 θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας ετησίως. Εάν όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών ακολουθούσαν το “ένα μήλο την ημέρα” τότε το "κέρδος" θα ήταν περίπου 8.500 λιγότεροι πρόωροι θάνατοι (αντίστοιχα οι στατίνες θα έσωζαν περίπου 9.400 ζωές).

Τα μήλα είναι γνωστό ότι αποτελούν μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και χημικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή , τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ευημερία μας και την βελτίωση της υγείας μας. "Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ημερήσια κατανάλωση ενός μήλου, στο πλαίσιο μας υγιεινής διατροφής με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά , θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου ", τόνισαν οι ερευνητές.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου