Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στις ΗΠΑ 18 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με δυσανεξία στη γλουτένη, η ουσία του προβλήματος συνίσταται στο γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι και σόγια που οι άνθρωποι τρώνε.
Οι γιατροί θεωρούν ο κόσμος βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας μεγάλης κλίμακας επιδημίας.
Ο οργανισμός του ανθρώπου όλο και πιο συχνά αρνείται να χωνέψει την γλουτένη - πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά.
Η δυσανεξία στη γλουτένη κατά τη χρήση των προϊόντων, που την περιέχουν, προκαλεί διαταραχή των πεπτικών διαδικασιών και ως συνέπεια - ένα ευρύ φάσμα ασθενειών από τον αυτισμό μέχρι τον καρκίνο.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εξάπλωση της ευαισθησίας στη γλουτένη έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια, η σχέση του ξεσπάσματος των ασθενειών λόγω της χρήσης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) είναι αναμφίβολη, - είπε η διεθνής εμπειρογνώμονας στα ζητήματα της οικολογικής και της επιτιστικής ασφάλειας Ιρίνα Γιερμακόβα.
Παρατηρείται απότομη αύξηση των ανθρώπων με ογκολογικές παθήσεις σε εκείνες τις περιοχές όπου πολλοί είναι οι ΓΤΟ. Εκεί επίσης αυξήθηκαν κατά μερικές φορές οι περιπτώσεις παχυσαρκίας και διαβήτη, μάλιστα, ακριβώς μετά την εμφάνιση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων σ΄αυτές τις περιοχές.
Εκτός απ’ όλα τα άλλα, εμφανίστηκαν επίσης πολλές περιπτώσεις της στειρότητας, μάλιστα όχι μόνο του ανθρώπου ή των θηλαστικών, αλλά και στην ουσία όλων των ζωντανών οργανισμών. Το γεγονός αυτό μπορεί να καταστρέψει την βιόσφαιρα μας, επειδή παύουν να πολλαπλασιάζονται τα έντομα και τα χρήσιμα βακτήρια, καθώς επίσης και εξαφανίζονται πολλά φυτά.
Γενικά, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι μια ιδιόμορφη ωρολογιακή βόμβα. Εν τω μεταξύ, στον κόσμο δεν υπάρχει ενιαία αξιολόγηση του κινδύνου των ΓΤΟ.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται ευρέως. Δεν υπάρχει ούτε και νόμος για την υποχρεωτική επισήμανση των προϊόντων που περιέχουν τους ΓΤΟ. Στην Κίνα επιτρέπεται η καλλιέργεια του γενετικά μεταλλαγμένου βαμβακιού και παπάγιας, καθώς επίσης και η εισαγωγή του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και ρυζιού.
Στην Ευρώπη απορρίφθηκε πλήρως η παραγωγή των ΓΤΟ στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο και την Ουγγαρία. Αλλά η Ουκρανία θα συμπληρώσει σύντομα τις γραμμές των χωρών όπου αυξάνεται η καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης σόγιας.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί οι γενικές έρευνες και μελέτες της επίδρασης των ΓΤΟ στο φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα, στον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες οι οποίοι συνεργάζονται με τις πολυεθνικές εταιρείες που παράγουν προϊόντα ΓΤΟ και οι ανεξάρτητες επιστήμονες, οι οποίοι δεν υποστηρίζουν την ιδέα της γενετικής μηχανικής, δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο σε ό,τι αφορά τα πειράματά τους.
Μάλιστα, δεδομένου ότι από εμπορική άποψη, τα γενετικά τροποποιημένα δημητριακά είναι πιο κερδοφόρα απ’ ό,τι τα φυσικά, έχουν πολύ ισχυρό λόμπι σε διάφορες χώρες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου