Η κρίση στην Τουρκία βαθαίνει και θα βαθύνει κι άλλο, όπως κατά καιρούς έχουμε επισημάνει από την ιστοσελίδα μας. Σε γενικές γραμμές η Δύση θα επιθυμούσε μια γρήγορη και ειρηνική διευθέτηση των, μεταξύ των άλλων, ελληνοτουρκικών προβλημάτων (Αιγαίο, Κυπριακό), προκειμένου να προχωρήσουν ομαλά τα ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια Ευρωπαίων και Αμερικανών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βόλευε η παρουσία τριών συγκαταβατικών-μετριοπαθών κυβερνήσεων Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας.
Επομένως, ο μεγαλοϊδεατισμός της κυβέρνησης Ερντογάν δεν είναι συμβατός με τις συγκεκριμένες επιδιώξεις, ενώ ταυτόχρονα το χάσμα με το Ισραήλ και οι κακές σχέσεις με την Αίγυπτο έπειτα από την πτώση των Αδελφών Μουσουλμάνουν αφήνουν την Τουρκία σιγά-σιγά χωρίς συμμάχους με μόνο κάτι γραφικές φωνές από την Ευρώπη, που εδώ και χρόνια έχουν την φαεινή εντύπωση ότι η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» της γείτονας θα επιτευχθεί από την μια στιγμή στην άλλη.
Έτσι επιχειρείται κατά τα φαινόμενα πολιτική αποδυνάμωση του Ερντογάν, ώστε να συμβιβαστεί πλήρως με τις επιταγές της Δύσης, ή ακόμα και αντικατάστασή του, αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Όλα θα φανούν στο εγγύς μέλλον και αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το κατά πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να πορεύεται χωρίς σχεδιασμό, εξαρτώμενη απλά από τον ρου των πραγμάτων, τουτέστιν τις συγκυρίες. Γι” αυτό και έχουμε φτάσει στο σημείο να παρακαλάμε να συνεχίζεται η τουρκική αδιαλλαξία, παρά να οδηγηθούμε αθόρυβα σε αμερικανικού τύπου «συνεννοήσεις» για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, διζωνική Κύπρο κ.ο.κ. εις βάρος του Ελληνισμού, όπως πάντα.
Πονοκέφαλος για τους Αμερικανούς συνεχίζει να είναι η Ρωσία, η οποία θέλει να έχει κι αυτή λόγο τόσο σε Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο.
Όπως αντιλαμβάνεστε το σκάκι εξακολουθεί να είναι συναρπαστικό. Αν τα πράγματα ζορίζουν κι άλλο πολιτικά, δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να «επιτρέψουν» τελικά αναμπουμπούλα στην περιοχή, ώστε να επιχειρηθεί να μπει υποτίθεται η «τάξη». Τότε ίσως εξαχθεί η τουρκική κρίση σε ελληνικά χωρικά ύδατα με τις συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή να είναι απρόβλεπτες και ένα νέο Ανατολικό Ζήτημα να ξεπηδάει από το πουθενά…
Η αρχή του τέλους του παρόντος status quo
ΠΥΓΜΗ.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου