Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Θα μοιραστεί άραγε η Σελήνη;


Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα η Σελήνη θα γίνει κατά κάποιο τρόπο η έβδομη ήπειρος της Γης, προβλέπουν οι εμπειρογνώμονες.

Στο δορυφόρο θα αναπτύσσονται οι περιοχές κοντά στους πόλους, όπου υπάρχουν τα καλύτερα μέρη για να δημιουργηθούν οι βάσεις. Δεν αποκλείεται ότι εκεί θα συγκρουστούν τα οικονομικά συμφέροντα διαφόρων χωρών.

Ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ της υφαλοκρηπίδας της Αρκτικής και της Σελήνης, πιστεύοντας ότι εκεί επίσης θα διασπάσει ένας ανταγωνιστικός αγώνας.

Διάφορες χώρες θα επιδιώξουν να αποκτήσουν τις περιοχές κοντά στους πόλους όπου υπάρχουν τα καλύτερα μέρη για τη δημιουργία βάσεων. Διότι συγκεκριμένα στους πόλους έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες πάγου.

Από αυτόν θα καταστεί δυνατόν να δημιουργηθεί οξυγόνο για τους κοσμοναύτες, πόσιμο νερό και υδρογόνο, δηλαδή πυραυλικά καύσιμα. Εκτός τούτου, ο δορυφόρος είναι πλούσιος σε διάφορους πόρους, συμπεριλαμβανομένων και των σπανίων μετάλλων.

Κοντά στις βάσεις θα μπορεί να αναπτυχθεί η εξόρυξή τους. Η εξόρυξη των μετάλλων από το σεληνιακό έδαφος και η μεταφοράς τους στη Γη, σήμερα θα ήταν απαγορευτικά ακριβή.

Όμως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν τα αποθέματα στη Γη κοντέψουν να τελειώσουν, δεν θα υπάρξει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τη Σελήνη. Αυτά είναι τα επιχειρήματα των ανθρώπων, για τους οποίους ο ανταγωνισμός είναι αναπόφευκτος.

Το πιο πιθανό είναι ότι το ζήτημα με το «μοίρασμα» των πόλων και των πόρων να λυθεί πολιτισμένα, υποθέτει ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Σελήνης και των πλανητών του Κρατικού αστρονομικού ινστιτούτου Στέρνμπεργκ του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ Βλαντισλάβ Σεβτσένκο, όπως είπε στη Φωνή της Ρωσίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου