Ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ δεν έχει αποσοβηθεί, εκτιμούν αρθρογράφοι της γερμανικής έκδοσης της Wall Street Journal, που προειδοποιούν ότι η απειλή ενός «Grexit» μπορεί να επανέλθει, όχι επειδή η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτερεύει, αλλά για το αντίθετο.
«Το ερώτημα – κλειδί για τους οικονομολόγους, κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, βρίσκεται στη σχέση εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της. Το 2012 και το 2013 η επιστροφή στη δραχμή απέτυχε επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της. Το 2014 όμως οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη», σημειώνουν οι αρθρογράφοι της WSJ.
Σύμφωνα με τους ίδιους, εάν υπάρξει πλειοψηφία στην Ελλάδα γι’ αυτό το βήμα, τότε η χρονική στιγμή που αυτό θα συνέβαινε θα ήταν αρχές του 2014. «Τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: η Ελλάδα εισέρχεται στην 6η χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο», υποστηρίζουν.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι η αισιοδοξία που διαπνέει την ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκει ανταπόκριση, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ οι Έλληνες έχουν χάσει από καιρό κάθε ελπίδα.
Οι αρθρογράφοι της Wall Street Journal εκθειάζουν πάντως το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα επιτύχει το νέο χρόνο και εκτιμούν ότι τώρα, που η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει μόνη της τις βασικές της ανάγκες, θα ήταν η ώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επέστρεφε στη νέα δραχμή που θα ήταν σταθερό νόμισμα.
Όπως εξηγούν, «με ένα δικό της νόμισμα θα αυξάνονταν οι προοπτικές για μεγαλύτερη αύξηση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, σε μικρό διάστημα η δραχμή θα υποτιμάτο δραματικά και η ανταγωνιστικότητα της χώρας κυρίως στον τουρισμό θα ήταν πολύ καλύτερη».
Οι δύο σχολιαστές αναφέρονται τέλος και στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που το κόμμα αποκτήσει την εξουσία, μια κλιμάκωση των σχέσεων με την τρόικα θα πρέπει να θεωρείται στο πρόγραμμα. «Σε περίπτωση που αρχές του 2014 η Ελλάδα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί νέο μνημόνιο με την τρόικα, τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη», προσθέτουν προειδοποιώντας ότι «η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ένα τεράστιο σοκ για τις αγορές».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου