Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Το Facebook και η Google αγοράζουν το… internet


Πρόκειται για ένα τεράστιο σχέδιο που περιλαμβάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και άπειρα χιλιόμετρα καλωδίων υποδομής που μεταφέρουν το internet από άκρη εις άκρη σε ολόκληρο τον πλανήτη δημιουργώντας κλίμα έντασης με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών που παραδοσιακά έλεγχαν την υποδομή του internet.

Ενδεικτικά η Google, κατέχει πάνω από 100.000 μίλια υπόγειων, επίγειων και υποβρύχιων καλωδίων, σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Αμερική, η Sprint, διαθέτει μόλις 40.000 μίλια καλωδίων.

Πρόσφατα το Facebook ολοκλήρωσε την εγκατάσταση ενός πανευρωπαϊκού δικτύου τεράστιας χωρητικότητας που θα συνδέεται απευθείας με το Αρκτικό κέντρο διαχείρισης δεδομένων που διαθέτει στη Σουηδία.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επένδυσε εκατομμύρια για την εγκατάσταση ενός καλωδίου μήκους 6.000 μιλίων που διαπερνά τον Ειρηνικό Ωκεανό από άκρη σε άκρη.

Παράλληλα η Amazon αυξάνει κατά 44% τις επενδύσεις της σε έργα υποδομής παρόμοια με τα παραπάνω, ξοδεύοντας 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε συστήματα οπτικών ινών.

Κι όλα αυτά ενώ η Microsoft ξοδεύει αντίστοιχου μεγέθους ποσά για την εγκατάσταση υποβρύχιων δικτύων μεταφοράς δεδομένων. Οι αναλυτές ερμηνεύουν αυτές τις κινήσεις όχι μόνο ως μια απόπειρα ελέγχου της πληροφορίας perse, αλλά και ελέγχου των εξόδων τους σε bandwidth, αφού με αυτό τον τρόπο παρακάμπτουν το ακριβό «ενοίκιο» που δίνουν στις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, αμφισβητώντας έτσι και τη δύναμη των τελευταίων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όλα τα παραπάνω πρόκειται να επηρεάσουν το μέσο χρήστη, όλους εμάς δηλαδή.

Σε γενικές γραμμές το αντίκτυπο θα είναι μάλλον θετικό προβλέπουν οι ειδικοί του χώρου, αφού, περισσότερα καλώδια σημαίνει περισσότερο bandwidth, δηλαδή ικανότητα μεταφοράς περισσότερων δεδομένων.

Πιθανόν και σε καλύτερες τιμές. Έτσι το πλάνο σε μια δεκαετία από τώρα, ίσως έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι μεγάλες εταιρείες που κάποτε (σήμερα) έλεγχαν την πληροφορία και την παραγωγή περιεχομένου, να μας παρέχουν και τα μέσα για την καλύτερη πρόσβαση σε αυτό. Μένει να αποδειχθεί αν θα επικρατήσει η φωτεινή ή η σκοτεινή πλευρά της ιστορίας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου