Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Μόρα, μύθος ή πραγματικότητα;


Πόσοι από εσάς έχετε ακούσει για το φαινόμενο της Μόρας; Για αυτούς που το γνωρίζουν και ειδικά που το έχουν βιώσει, σίγουρα είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Για όσους δεν το έχουν ακούσει ποτέ, το συγκεκριμένο άρθρο θα τους ταξιδέψει ανάμεσα στη χώρα του μεταφυσικού και της λογικής..

Η λέξη μόρα είναι σλαβική και σημαίνει ερωμένη, πολύ πιστεύουν ότι η καταγωγή της είναι ελληνική και προέρχεται από την "Μορμώ" το θηλυκό μυθολογικό τέρας με το οποίο φόβιζαν τα παιδία οι αρχαίοι. Ούτος ή άλλως η Μόρα είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενούς μύθους του οποίου η ιστορία χάνεται στο βάθος των αιώνων.

Παρόλα αυτά αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν πως η Μόρα δεν είναι μύθος παρά μια ζωντανή πραγματικότητα...


Τα συμπτώματα
Τα άτομα που βιώνουν αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα νιώθουν: υποκειμενική αντίληψη ξυπνήματος, ακινητοποίηση που γίνεται αντιληπτή με διάφορους τρόπους (παράλυση, άρνηση, φόβος κίνησης), ρεαλιστική αντίληψη του πραγματικού περιβάλλοντος, και φόβος. Ως δευτερεύοντα, η θέση του ανάσκελα ξαπλωμένου μάρτυρα, η αίσθηση κάποιας παρουσίας, η αίσθηση πίεσης συνήθως στο στήθος, δέος και αίσθηση υπερφυσικού, ο φόβος του θανάτου, κ.λπ.



Ο μύθος

Η Μόρα είναι ένα ανεξάρτητο πνεύμα. Σύμφωνα με τις περιγραφές είναι μία γυναίκα μαυροφορεμένη, η οποία εμφανίζεται στον ύπνο κάποιου συνήθως όταν κοιμάται ανάσκελα, του κρατάει τα χέρια και προσπαθεί να του πάρει την ανάσα. Για την ακρίβεια, δεν μπορείς να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι και ο πόνος στο στήθος σου όπου κάθεται, σου κόβει την ανάσα σε σημείο που αισθάνεσαι ότι αργοπεθαίνεις και όντως αργοπεθαίνεις, εκτός αν την νικήσεις.

Αν την γλιτώσεις, για τις επόμενες περίπου 3 μέρες εξακολουθείς να αισθάνεσαι έναν αρκετά ενοχλητικό οξύ πόνο στο στήθος και δεν μπορείς να πάρεις βαθιά ανάσα. Από τα λεγόμενα ανθρώπων που έχουν σπάσει τα πλευρά τους, υποθέτω ότι το συναίσθημα είναι παρόμοιο.

Εμφανίζεται με πολλές μορφές η πιο συνηθισμένη είναι αυτή της άσχημης γριάς, αλλά πολύ είναι αυτοί που την έχουν δει σαν όμορφη κοπέλα ή ακόμα και με την μορφή φωτεινής σφαίρας ή μικροσκοπικού νάνου κ.α. Για το φαινόμενο υπάρχουν επίσης καταγραφές από την αρχαιότητα, αφού εξεταζόταν και ως ιατρικό ζήτημα και έτσι αναφορές σ' αυτό με διάφορες ονομασίες («εφιάλτης», «πνιγαλίων») συναντάμε στα έργα διαφόρων κλασικών φυσικών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ιατρική ερμηνεία που δίνεται είναι πως το φαινόμενο οφείλεται σε κάποια μορφή δυσπεψίας που προκαλείται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Επειδή δε η Δυτική ιατρική στηρίχτηκε στα έργα της Ιπποκρατικής σχολής, και άλλων κλασικών, ή μεταγενέστερων φυσικών, όπως του Παύλου του Αιγινίτη, που διατήρησαν αυτήν την παράδοση, η άποψη αυτή έμεινε να κυριαρχεί στους επιστημονικούς κύκλους μέχρι και τον 19ο αιώνα.




Η επιστημονική εξήγηση (Υπνική Παράλυση)
Η Υπνική Παράλυση είναι μια κατάσταση που λαμβάνει χώρα μόλις πριν αποκοιμηθούμε (υπναγωγικό στάδιο) ή ακριβώς πριν ξυπνήσουμε πλήρως από τον ύπνο ( υπνοπομπικό στάδιο). Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από την αδυναμία ομιλίας ή κίνησης .

Συχνά ακολουθείται από μια αίσθηση ότι υπάρχει κάποια παρουσία στο δωμάτιο, μια αίσθηση που συχνά προκαλεί φόβο η οποία συνοδεύεται και από την ανικανότητα του να φωνάξει κάποιος. Η παράλυση αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα. Η περιγραφή των συμπτωμάτων της υπνικής παράλυσης ομοιάζει με την περιγραφή που δίνουν πολλά θύματα απαγωγής από εξωγήινους, όταν ανακαλούν την εμπειρία τους.

Η υπνική παράλυση θεωρείται από πολλούς ότι δεν εξηγεί μόνο τις απαγωγές από τους εξωγήινους αλλά και πολλές άλλες παραισθήσεις που σχετίζονται με παραφυσικές ή υπερφυσικές εμπειρίες. Η Υπνική Παράλυση είναι κάτι που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μια ή δυο φορές στην ζωή τους, αλλά είναι συχνό φαινόμενο σε αυτούς που πάσχουν από ναρκοληψία.

Ότι και να πιστέψει κανείς, το σίγουρο είναι πως αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία. Όπως και σε πολλές καταστάσεις στη ζωή μας, η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση. Ίσως η γοητεία των πραγμάτων να χάνεται στην προσπάθεια μας να τα ερμηνεύσουμε με τη λογική.

Τα συμπεράσματα λοιπόν δικά σας!


ΠΗΓΗ



Δείτε επίσης σχετικό βίντεο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου