Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Κλιμακώνεται η σύρραξη στη Ν. Οσετία


Η σύγκρουση μεταξύ Ρώσων και Γεωργιανών στη Ν. Οσετία εντείνεται και εκφράζονται φόβοι για αριθμό νεκρών που ξεπερνά τους 1.400. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για αμάχους που βρέθηκαν στη δίνη της σύρραξης.

Τα ρωσικά τανκ έχουν εισβάλει στην αποσχισθείσα Ν. Οσετία, στον Καύκασο όπως αναφέρουν οι γεωργιανές αρχές. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι η στρατιωτική της παρουσία γίνεται για να υπερασπιστεί την περιοχή από προσπάθεια ανακατάληψης της από τους Γεωργιανούς. Ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή είπε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε πόλεμο.



«Καθαρή επέμβαση»

Μιλώντας στο CNN, ο γεωργιανός πρόεδρος , δήλωσε ότι «Η Ρωσία μάς κάνει πόλεμο στη χώρα μας» και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για καθαρή επέμβαση (σ.σ. της Ρωσίας) σε ξένη χώρα».

Σε δηλώσεις που έκανε στο BBC, ανέφερε ότι η Ρωσία συγκέντρωνε στρατεύματα, κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, εδώ και μήνες και έδωσε τη δική του εκδοχή για την έναρξη των εχθροπραξιών. «Υποτίθεται ότι έκαναν στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά έκρυβαν το γεγονός ότι η εκπαίδευση ήταν για τα χρησιμοποιήσουν στο γεωργιανό έδαφος» σημείωσε. «Η κλιμάκωση έγινε ως εξής: Πρώτα δεχτήκαμε μαζικά πυρά από τους αυτονομιστές. Όμως ενημερώθηκα ότι τα ρωσικά τανκ διέσχισαν τα σύνορα. Εκείνη τη στιγμή έπρεπε να πάρουμε την απόφαση να ανταποδώσουμε» σημείωσε.




Απώλειες

Στο μεταξύ συγκεχυμένη είναι η εικόνα για τις απώλειες, που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Ο ηγέτης της αποσχισθείσας επαρχίας Έντουαρντ Κοκόιτι δήλωσε ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες στην πρωτεύουσα και έκανε λόγο για «γενοκτονία» μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Interfax. Αργότερα, σε νεότερες δηλώσεις, ανέβασε την εκτίμησή και μίλησε για 1.400 νεκρούς.

Νωρίτερα, υπουργός της Ν. Οσετίας, έκανε σε ρωσικό πρακτορείο, λόγο για περισσότερους από 1.000 νεκρούς από τον ολονύκτιο βομβαρδισμό που δέχτηκε η πρωτεύουσα Τσχινβάλι από γεωργιανές δυνάμεις.

Από τη ρωσική πλευρά, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε ότι περισσότεροι από 10 ρώσοι στρατιώτες του ειρηνευτικού σώματος που βρίσκεται στην περιοχή, είναι νεκροί και ότι 30 έχουν τραυματιστεί.

Ανώτατος αξιωματούχος της Γεωργίας, ανέφερε ότι ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την στρατιωτική βάση, Βατζιάνι, κοντά στη γεωργιανή πρωτεύουσα Τιφλίδα. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι στην επιχείρηση σκοτώθηκαν τρεις γεωργιανοί στρατιώτες. Η ρωσική πλευρά αρνείται ότι υπάρχει εμπλοκή δικών της αεροπορικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η προσπάθεια ανακατάληψης της Β. Οσετίας από τη Γεωργία, δείχνει ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι αισθάνεται πως μπορεί να έχει την υποστήριξη της Δύσης σε μία ένοπλη ρήξη με τη Ρωσία.

Στόχος του Σαακασβίλι, είναι να γίνει η Γεωργία μέλος του ΝΑΤΟ, πράγμα που κάνει επιτακτική την ανάγκη να κερδίσει τον έλεγχο της Β. Οσετίας και της Αμπχαζίας, πράγμα που έχει οξύνει τη σχέση της χώρας με τη Ρωσία.



Η Ρωσία μιλά για «εθνοκάθαρση»

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τους Γεωργιανούς ότι προέβησαν σε επιχειρήσεις «εθνοκάθαρσης». «Έχουμε αναφορές ότι διεξάγονται επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης σε χωριά της Β. Οσετίας. Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται, κυριαρχεί πανικός και οι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους» είπε σε δημόσια τηλεοπτική του δήλωση.

Ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τους «συμπατριώτες» της Β. Οσετίας. «Δεν θα επιτρέψουμε, οι θάνατοί τους να μείνουν ατιμώρητοι» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.



Αντιδράσεις της Διεθνούς Κοινότητας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Νότια Οσετία ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνοντας ότι στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Γεωργία και να σταματήσει τα χτυπήματα από αέρος.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της Γεωργίας μέσω αεροπλάνων και πυραύλων, να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και να αποσύρει τα στρατεύματα από το γεωργιανό έδαφος» δήλωσε την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκονσάλο Γκαλιέγκος είχε δηλώσει νωρίτερα: «Καλούμε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των Γεωργιανών, των Ρώσων και των κατοίκων της Νότιας Οσετίας να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της κρίσης και να αποφύγουν τις συγκρούσεις».

Όπως έγινε γνωστό, κοινή αντιπροσωπεία προκειμένου να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός αποστέλλουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ως προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.

Τις εξελίξεις στην περιοχή συζήτησαν στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης των Αγώνων, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις.

Η προεδρεύουσα της Ε.Ε. χώρα Γαλλία, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι «εργάζεται για την κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση των συγκρούσεων». Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση στις εμπλεκόμενες πλευρές «να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να ξαναρχίσουν χωρίς καθυστέρηση τις διαπραγματεύσεις με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας».

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απαίτησε «τον άμεσο τερματισμό κάθε βιαιότητας και κάλεσε τα ενεχόμενα στη διαμάχη μέλη να επιδείξουν την μεγαλύτερη δυνατή μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση».

Το Λονδίνο κάλεσε σε άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και επανάληψη του άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων των ενεχομένων πλευρών, ενώ ανάλογη έκκληση απηύθυνε και η Ρουμανία.

Έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών απηύθυναν ακόμη και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τζον Μακ Κέιν από τους Ρεπουμπλικάνους ζήτησε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα του Δημοκρατικού κόμματος κάλεσε και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και καταδίκασε τη βία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου