Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στην Οσετία


Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι μάχες μεταξύ των Οσετών μαχητών και των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από τη μία και των γεωργιανών στρατευμάτων -που είχαν εισβάλει στη Νότια Οσετία το ξημέρωμα της Παρασκευής (8/8)- από την άλλη, με τις πληροφορίες να συμφωνούν μόνο στις μεγάλες απώλειες για τον άμαχο πληθυσμό.

Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, οι δυνάμεις της Οσετίας έχουν απελευθερώσει πλήρως την πρωτεύουσα Τσχινβάλι από τους Γεωργιανούς. Την ίδια στιγμή το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι ρωσικά βομβαρδιστικά έπληξαν το λιμάνι Πότι στη Μαύρη Θάλασσα και στρατιωτικές βάσεις στα περίχωρα της Τιφλίδας, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του λιμανιού, το οποίο βρίσκεται κοντά στον πετρελαιαγωγό Μπακού - Σούπσα και τον τερματικό σταθμό Σούπσα της Γεωργίας.

Σύμφωνα με γεωργιανές πηγές, ο πρόεδρος της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρόκειται να κηρύξει στη Γεωργία στρατιωτικό νόμο και να εκκενώσει το προεδρικό μέγαρο και άλλα κρατικά κτήρια. «Πιστεύουμε πως η Ρωσία έχει αρχίσει να πλήττει πολιτικές και οικονομικές υποδομές», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο γραμματέας του γεωργιανού συμβουλίου ασφαλείας, Κάχα Λομάια. Το Reuters, επίσης, μετέδωσε ότι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (9/8) οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 5 επιθέσεις εναντίον θέσεων του γεωργιανού πυροβολικού, στα περίχωρα της πόλης Γκόρι, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Οσετία.

Όσον αφορά στις απώλειες των δύο αντιμαχομένων, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν 15 νεκρούς, καθώς και απώλεια 2 αεροσκαφών, που κατέρριψε η γεωργιανή αεράμυνα, ενώ οι Γεωργιανοί έχουν περίπου 50 νεκρούς και 500 τραυματίες.

Όπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία στέλνει και νέες δυνάμεις στην εμπόλεμη ζώνη, ενώ σε δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, κατέστησε σαφές ότι «οι ειρηνευτικές δυνάμεις μας και οι ενισχύσεις που έχουν σταλεί πραγματοποιούν μία επιχείρηση, για να αναγκαστεί η γεωργιανή πλευρά σε ειρήνη. Είναι, επίσης, υπεύθυνοι για την προστασία του πληθυσμού. Αυτός είναι ο λόγος για ό,τι κάνουμε τώρα». Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πεδίο των διεθνών αντιδράσεων, τώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε και πάλι να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν και ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε., Μπαν Κι Μουν, απέμεινε να ζητά ματαίως να ισχύσει η Ολυμπιακή Εκεχειρία. Η Δύση επέμεινε να υποδεικνύει τη «ρωσική επιθετικότητα» ως βασικό παράγοντα για την εκτροπή της κατάστασης και η Ρωσία στην εκδοχή ότι όσα συμβαίνουν βαρύνουν αποκλειστικά τη Γεωργία.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου