Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Φαινόμενο ντόμινο; Εξαπλώνεται στην Ευρώπη η «λάβα» αγανάκτησης που κατέκλυσε την Ελλάδα

«Το κράτος δολοφονεί» γράφει το πανό στα χέρια Γάλλων διαδηλωτών στο Παρίσι

«Γένοβα, Παρίσι, Αθήνα και μετά τι;», «Πυροβολήστε με». Με αυτά τα συνθήματα, αλλά και με αναφορές σε «εξέγερση», το ελληνικό κύμα αγανάκτησης που πυροδότησε η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου εξαπλώνεται από τη Μόσχα έως τη Μαδρίτη με διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια...

Η αναταραχή που συγκλονίζει την Ελλάδα ξεχύνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δημιουργώντας ανησυχίες για ένα γενικευμένο ξέσπασμα οργής κατά των κυβερνήσεων, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη και της εκτίναξης των δεικτών ανεργίας.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια ελληνικής προέλευσης έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, το Μπορντό, την Κοπεγχάγη, τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη και τη Βενετία, και όχι μόνο. Σε όλη την ήπειρο έχουν ξεπηδήσει δικτυακοί τόποι και blogs για να μεταδόσουν το κάλεσμα σε διαμαρτυρία.

Μέσω του Internet οι διαδηλωτές ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις εξελίξεις και συντονίζονται νέες πορείες. Για την Παρασκευή έχει εκδοθεί κάλεσμα για συγκενρώσεις σε Παρίσι, Λονδίνο και Βερολίνο, ενώ σε διαδήλωση συμπαράστασης έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι έχει καλέσει η μεγαλύτερη φοιτητική ένωση της Γαλλίας UNEF.

Ο ξένος Τύπος καταγράφει τη «μετάδοση» των επεισοδίων σε άλλες χώρες και ενδεικτικά η γαλλική Le Monde μιλά για τη «γένεση μιας εξέγερσης από την απογοητευμένη νεολαία της Ελλάδας», κάνοντας αναφορά στο αναρχικό κίνημα από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα. Σημειώνει ότι τα επεισόδια γίνονται με φόντο τον «οικονομικό μαρασμό, την οργή των φοιτητών και τη ζωτικότητα της άκρας αριστεράς».


«Μπορεί να αναφλεγεί και η Γαλλία;»

Η ανησυχία κατά πόσο η οργή των νέων στην Ελλάδα είναι μεταδοτική εντείνεται καθημερινά στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία. «Μετά την Ελλάδα μπορεί να αναφλεγεί και η Γαλλία;» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Liberation με φόντο φωτογραφία από τις προχθεσινές κινητοποιήσεις μαθητών στη Γαλλία.

Στο βασικό σχόλιο της εφημερίδας, ο διευθυντής της, Λοράν Ζοφρέν, υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα ανησυχεί την Ευρώπη. Μια χώρα με ήρεμη πρόσοψη, χτυπημένη από τα προβλήματα που συναντάμε λίγο πολύ παντού στην Ευρώπη, που ξαφνικά αναφλέγεται, χωρίς να προϋπάρξει μείγμα πυροδότησης.

»Είναι άραγε η έκρηξη αυτή το προοίμιο και άλλων εκρήξεων; Είναι, άραγε, πιθανόν η οικονομική κρίση και η αναμενόμενη κάμψη να προκαλέσουν ξαφνικά την άνοδο της δυσφορίας και του θυμού, που ήδη διαπερνούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες; Οι ρήξεις αυτές φθάνουν τη στιγμή που δεν τις περιμένουμε» αναφέρει.

Ο αρθρογράφος διευθυντής καταλήγει με μία ειδική παρατήρηση για τη χώρα του. Θεωρεί ότι «είναι φρόνιμο εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας που παρακολουθεί προσεκτικά την παραμικρή ένδειξη εξέγερσης» και αυτό γιατί «η Γαλλία, διχασμένη, γεμάτη αγωνίες, απογοητευμένη και χωρίς ψευδαισθήσεις, έχει το προφίλ της Ελλάδας».


Διαδήλωση συμπαράστασης από τους Γάλλους φοιτητές

Διαδήλωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής περίπου 250 άτομα -Γάλλοι φοιτητές και Έλληνες που ζουν στο Παρίσι.

Την διαδήλωση κάλεσε η μεγαλύτερη φοιτητική ένωση (UNEF) για συμπαράσταση στην ελληνική νεολαία.

Οι διαδηλωτές εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα: «Ζήτω ο ελληνικός λαός και η αγωνιστική του νεολαία», «Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά», «Ο Αλέξανδρος ζει - τρεις σφαίρες θάνατος για όλους», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές και ο Γάλλος πολιτικός της Αριστεράς Ζαν Πιερ Μελανσόν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην αγωνιστικότητα της ελληνικής νεολαίας.

Οι Γάλλοι φοιτητές κάνουν παραλληλισμό με τις μαζικές κινητοποιήσεις που έγιναν το 2006 στη Γαλλία κατά της θεσμοθέτησης της «σύμβασης για πρώτη πρόσληψη εργασίας» των νέων, γνωστή ως CPE, που έδινε πολλές ελευθερίες στην εργοδοσία. «Μετά τη γενιά του CPE στη Γαλλία, έχουμε σήμερα τη γενιά των 600 ευρώ στην Ελλάδα, η οποία ανησυχεί για το μέλλον της» αναφέρουν.

Σε κείμενο της η UNEF καταδικάζει «την καταστολή που ασκήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις και την περιφρόνηση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ρίχνει λάδι στη φωτιά και της οποίας οι δηλώσεις καταμαρτυρούν τη ρήξη που έχει επέλθει ανάμεσα στην ηγεσία και στην κοινωνία».

Αναφέρουν ακόμη ότι στη Γαλλία οι νέοι «δεν θα δεχθούν να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε διπλή τιμωρία, δηλαδή να σφίξουν το ζωνάρι λόγω του ότι τα ταμεία είναι άδεια και να υποστούν τις συνέπειες με την αύξηση της ανεργίας». Για τα δικά τους προβλήματα οι Γάλλοι φοιτητές έχουν προγραμματίσει δύο μεγάλες διαδηλώσεις, την ερχόμενη Τρίτη και την ερχόμενη Πέμπτη στη Γαλλία.


Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας

Οι γαλλικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα κτίρια ελληνικών συμφερόντων στη Γαλλία και ιδιαίτερα αυτά των διπλωματικών αποστολών εξαιτίας του κινδύνου επεισοδίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Παρίσι.

Δύο ελληνικά προξενεία έκλεισαν μέχρι την Δευτέρα,στο Μπορντό, όπου δύο οχήματα πυρπολήθηκαν και στην Γκρενόμπλ, ύστερα από διαδήλωση. Το ελληνικό προξενείο στο Παρίσι έκλεισε την Τρίτη εξαιτίας μίας διαδήλωσης από περίπου 50 άτομα που ήθελαν να εισέλθουν στο κτίριο.

«Οι γαλλικές αρχές καταδικάζουν τα έκτροπα σε βάρος των ελληνικών προξενικών αρχών στην Γαλλία. Είναι απαράδεκτα. Ενισχύσαμε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα κτίρια ελληνικών συμφερόντων στην χώρα μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ερίκ Σεβαλιέ.

«Η Ελλάδα είναι μία μεγάλη ευρωπαϊκή δημοκρατία, μία χώρα που είναι κοντά μας, την οποία εμπιστευόμαστε πλήρως», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι ο θάνατος του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου «προκάλεσε φυσικά μία έντονη συγκίνηση στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τόσες βιαιότητες».


Σαρκοζί: «Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα»

«Δείτε τι γίνεται στην Ελλάδα» είπε ο Νικολά Σαρκοζί στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος UMP, απορρίπτοντας προτάσεις στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού που θα παρείχαν «μαξιλαράκι» στα υψηλά στρώματα.

Με νωπές τις μνήμες των ταραχών που συντάραξαν τη Γαλλία το 2005 ο Σαρκοζί εξέφρασε ανησυχία ότι η αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης μπορεί να εξαπλωθεί στη Γαλλία. «Οι Γάλλοι λατρεύουν να με βλέπουν στην άμαξα με την Κάρλα, όμως είναι οι Γάλλοι που αποκεφάλισαν το βασιλιά τους» είπε...

Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών Ζεράρ Γκασέ δήλωσε ότι οι ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες θα καθορίσουν «εάν υπάρχει κίνδυνος μετάαδοσης της κατάστασης στην Ελλάδα στη Γαλλία».


Από τη Μόσχα έως τη Μαδρίτη

Διαδηλώσεις συμπαράστασης και επεισόδια ελληνικής προέλευσης έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη, τη Βιέννη, τη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη και τη Βενετία, καθώς την Τουρκία. Στο Λονδίνο και το Βερολίνο έχουν εκδηλωθεί ήδη διαμαρτυρίες στην ελληνική πρεσβεία και το προξενείο αντίστοιχα.

Στην Ισπανία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ρυθμό ανεργίας στην ΕΕ που αναμένεται να φθάσει το 20% όσο βαθαίνει η κρίση, νεαροί επιτέθηκαν σε τράπεζες, καταστήματα και σε ένα αστυνομικό τμήμα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Πολλοί φώναζαν «αστυνομικοί δολοφόνοι». Έντεκα άτομα συνελήφθησαν.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία δύο αυτοκίνητα τυλίγονταν στις φλόγες μπροστά από το ελληνικό προξενείο στο Μπορντό. Γκραφίτι στους τοίχους μιλούσαν για την «επερχόμενη εξέγερση»... Ανάλογου ύφους ένα από τα σχόλια που αναρτήθηκαν στο βρετανικό Indymedia: «Κάψτε τις τράπεζες που σας κλέβουν. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να επεκτείνουμε την επανάσταση σε όλη την Ευρώπη».

Ειρηνική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη σε απόσταση αρκετών δεκάδων μέτρων από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία, αφού οι πολυάριθμες αυστριακές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει το γύρω χώρο, μη επιτρέποντας στους περίπου 120 διαδηλωτές να πλησιάσουν το κτίριο.

Είχε προηγηθεί πορεία, κατά την οποία οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ που ανέγραφαν: «Ο Αλέξανδρος είναι νεκρός, γι αυτό αντίσταση παντού και πάντα», η «Φωτιά και φλόγα κατά της καταπίεσης».

Στη Ρώμη καταστράφηκαν περιπολικά, αναποδογυρίστηκαν αυτοκίνητα και πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμάτων. Στο κέντρο της Κοπεγχάγης διαδηλωτές εκτόξευσαν μπουκάλια και μπογιές κατά της αστυνομίας και επιδόθηκαν σε καταστροφές. Η αστυνομία προσήγαγε 63 άτομα που αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.

Στη Μόσχα διοργανώθηκε διαδήλωση με πανό που έγραφαν «Πυροβολήστε με». Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ στην ελληνική πρεσβεία. Σε συνοικίες της βορειοανατολικής Μόσχας περίπου 100 Ρώσοι αναρχικοί πραγματοποίησαν διαδήλωση «για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους Έλληνες ομοϊδεάτες τους», όπως δήλωσαν. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας.

Και στη Φρανκφούρτη σημειώθηκαν την Παρασκευή επεισόδια έπειτα από πορεία στο γενικό προξενείο της Ελλάδας. Διαδηλωτές έριξαν εναντίον αστυνομικών πέτρες, μπουκάλια και μπογιές, ενώ στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο δύο δημόσιοι υπάλληλοι.

Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία μία ομάδα νέων πέταξε ντομάτες στην πρόσοψη του προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη για να διαμαρτυρηθεί για το φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Η ελληνική νεολαία δεν είναι μόνη. Ζήτω η αλληλεγγύη!» φώναζαν οι νεαροί διαδηλωτές, οι οποίοι εμποδίστηκαν από την αστυνομία να πλησιάσουν στο προξενείο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου