Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Τα δεινά του ΔΝΤ από το 2011 και στον ιδιωτικό τομέα


Σκληρά θα αποπληρώσει η χώρα μας το δανεισμό από το ΔΝΤ. Όμως αυτή τη φορά όχι σε επιτόκια που θα κινηθούν οριακά στο 3%, αλλά σε μετρά λιτότητας που θα επεκταθούν εκτός του δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα.

Αυστηρά μέτρα όπως η μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η χαλάρωση της νομοθεσίας για τις απολύσεις θα περιλαμβάνει το «κοστούμι ΔΝΤ», που συνυπογράφει η ΕΕ, και το οποίο θα υποχρεωθεί να «φορέσει» η Ελλάδα, μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξής της από τους δύο οργανισμούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι όροι του δανείου το οποίο θα πάρει η Ελλάδα εάν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης έπεσαν ήδη στο τραπέζι, κατά τις πρώτες συζητήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο την περασμένη Δευτέρα (12/04) και Τρίτη (13/04) στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα (19/04) στην Αθήνα, με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου διαμορφωθεί τριετές πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα γίνεται η εκταμίευση η του δανείου μόλις ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Για τη δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ΕΕ και ΔΝΤ θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τα μέτρα που λάβει το 2011 και 2012. Για το 2010, όπως είπε  και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν να είναι σωστά».

Την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν τα μέτρα προανήγγειλε τη Δευτέρα (12/04) ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει συνταγή αποπληθωρισμού, δηλαδή μείωση τιμών και μισθών, για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.





Το μοντέλο της Ρουμανίας


Ωστόσο, βάσει του πρόσφατου παραδείγματος της Ρουμανίας, που προσέφυγε στο ΔΝΤ, τα μέτρα που ζητήθηκαν ήταν:

-Στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής για θέματα οικονομίας.

-Ρυθμίσεις που να εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα διατηρήσουν κεφαλαιακή επάρκεια καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

-Στην αποφυγή συσσώρευσης επιπλέον δημόσιου χρέους.

-Στην επιβολή πλαφόν στις πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων των δαπανών που προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια).

-Στην εφαρμογή ενός πλαισίου για την βελτίωση του συστήματος προϋπολογισμού των κρατικών εσόδων.

-Πλαφόν στις αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού εντός του έτους.

-Σημαντικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης των επιδομάτων και των μπόνους και περικοπή 137.000 θέσεων εργασίας.

-Σημαντικές περικοπές στις δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες καθώς και στις επιχορηγήσεις.

-Στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων όσον αφορά τα έξοδα, το δημόσιο χρέος και το πρωτογενές έλλειμμα.

-Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα με σκοπό την σύνδεση των συντάξεων με τον πληθωρισμό και την βαθμιαία αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

-Στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην φορολογική πολιτική και στις δαπάνες, στη διαχείριση των φόρων και στην επίβλεψη των δημόσιων επιχειρήσεων.

-Επιβολή επιπλέον φόρων στα οινοπνευματώδη ποτά και στον καπνό.

-Αύξηση στο φόρο ακίνητης περιουσίας και αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

-Η απόδοση του προγράμματος θα αξιολογείται σε τρίμηνη βάση, ωστόσο δεδομένης της ανάγκης για άμεση ανταπόκριση στις ταχύτατες μεταβολές στις αγορές κεφαλαίου, θα προβλέπει και έκτακτα μέτρα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου