Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Διάγγελμα Παπανδρέου και προσφυγή από Καστελόριζο


Από το ακριτικό Καστελόριζο, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, την Παρασκευή (23/04), ότι έδωσε την εντολή στον υπουργό Οικονομικών, που μεταβαίνει το απόγευμα στην Ουάσιγκτον και θα έχει επαφές με την ηγεσία του ΔΝΤ και τα στελέχη της ΕΕ, να καταθέσει επίσημο αίτημα προσφυγής της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης.


Με μια μακροσκελή δήλωση και δραματικό ύφος, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι:

"Σήμερα, η κατάσταση στις αγορές απειλεί να αποδομήσει, όχι μόνο τις θυσίες του Ελληνικού λαού, αλλά και την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού και ακόμη χειρότερα από την δυσκολία δανεισμού. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ήρθε η στιγμή, το χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτόν τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης για να στηριχθεί η Ελλάδα.

Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά. Άλλα και να στείλουν και ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η Ε.Ε. δεν παίζει και προστατεύει το κοινό μας συμφέρον και το κοινό μας νόμισμα" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.





Σκληρή επίθεση σε κυβέρνηση Καρμανλή

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση Καραμανλή για την κατάσταση που παρέλαβε τονίζοντας ότι:

"Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όλοι μας κληρονομήσαμε - η σημερινή Κυβέρνηση και Ελληνικός λαός - ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Από την πρώτη μέρα σηκώσαμε τα μανίκια και με σκληρή δουλειά βαλθήκαμε να ανατρέψουμε αυτό το αρνητικό κλίμα. Καταστρώσαμε σχέδιο, πήραμε δύσκολα μέτρα, που πολλές φορές πόνεσαν, αλλά ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. "

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μαραθώνιου διαβουλέυσεων στην Ευρώπη:

"Δημιουργήσαμε νέες συμμαχίες. Μετά από έναν πραγματικό μαραθώνιο, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να οδηγηθούμε σε μια ισχυρή απόφαση της Ε.Ε. για την στήριξη της χώρας μας, με ένα πρωτόγνωρο, για την ιστορία και τα δεδομένα της Ε.Ε., μηχανισμό. Και εμείς και οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ελπίζαμε ότι αυτή η απόφαση θα αρκούσε για να ηρεμήσει και να συνετίσει τις αγορές, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας μας με χαμηλότερα επιτόκια. Να υπάρξει, δηλαδή, η απαραίτητη νηνεμία, ώστε να αφιερωθούμε στο έργο μας, στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη, ανταγωνιστική. Οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν.Είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ε.Ε., είτε γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την κερδοσκοπία" κατέληξε ο πρωθυπουργός.



Το τηλεφώνημα της Μέρκελ

Στον Έλληνα πρωθυπουργό τηλεφώνησε αμέσως μετα την επίσημη ανακοίνωση της προσφυγής, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Επιπλέον, το πρωί ο Γ.Παπανδρέου δέχτηκε μήνυμα από τον Ισπανό ομόλογό του και προεδρεύοντα της ΕΕ Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή  "έτοιμη να δράσει άμεσα" υπέρ της Ελλάδας, σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Οφερ.  Ο εκπρόσωπος πάντως υπενθύμισε τα ενδιάμεσα στάδια που απαιτούνται για την καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα, όπως μία εξέταση της κατάστασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τη διαπίστωση απουσίας εναλλακτικών λύσεων και μία ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ.



Επιστολή μονο σε ΕΕ

Αίσθηση πάντως προκαλεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαπακωνσταντίνου, απέστειλε την Παρασκευή (23/04) εγγράφως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης,  αποδέκτες όμως είναι μόνο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν κλοντ Γιούγκερ, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιστολή προς την ηγεσία του ΔΝΤ


Το κείμενος της επιστολής έχει ως εξής:   

"Αγαπητοί Κύριοι,       

Σύμφωνα με την Απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης."

Στελέχη της κομισιόν δηλώνουν ότι :"Ο μηχανισμός στήριξης είναι ένας και ότι με αυτήν την επιστολή ενεργοποιέιται το αίτημα και στο ΔΝΤ". Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που μεταβαίνει την Παρασκευή (23/04) στην Ουάσιγκτον, θα έχει κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεις με το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, για να συμφωνηθεί το πακέτο μέτρων που θα ληφθούν το 2011 και 2012.

"Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε γρήγορα. Ελάβαμε το αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα. Συνεργαστήκαμε στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και πολλές εβδομάδες γι' αυτή την τεχνική βοήθεια και έχουμε εδώ και μερικές ημέρες αποστείλει επί τόπου ένα κλιμάκιο που συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ενωση", σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.



Πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός
"Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα θα γίνει το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε  από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλφατάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για οικονομικά ζητήματα Επιτρόπου, Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι : "Ομηχανισμός αυτός είναι ενιαίος, ότι σε αυτόν συμπράττουν η ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η διαδικασία για την ενεργοποίησή του θα είναι μία".

Ερωτηθείς πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν ημερομηνίες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι θέμα ωρών, ούτε εβδομάδων, αλλά ημερών».

Ως προς το ύψος των επιτοκίων με τα οποία τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, θα δανείσουν την Ελλάδα, ο κ. Αλφατάζ,  σημείωσε ότι συναρτώνται με τις συνθήκες της αγοράς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, τη δέσμευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ της 11ης Απριλίου, όπου υπήρχε αναφορά σε επιτόκιο της ύψους 5%.



Διεθνής αντίκτυπος
Η είδηση της προσφυγής της Ελλάδας στο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, έκανε το γύρο του κόσμου.

Ο Μπεν Μέι, αναλυτής στην Capital Economics δήλωσε στο Reuters:

«Είμαι σίγουρος ότι η βοήθεια θα κατευθυνθεί γρήγορα στην Ελλάδα. Αυτό οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι η κρίση έληξε, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Ακόμα υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών και της απώλειας της ανταγωνιστικότητας».

Η Τζιάντα Τζιάνι, οικονομολόγος στη Citigroup δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού «μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στο πολύ άμεσο μέλλον αλλά νομίζω ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το είδος των όρων που θα επιβάλει το ΔΝΤ και πότε θα είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χώρες. Νομίζω ότι πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Χρηματιστών ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης δήλωσε στο Reuters:

«Τα νέα είναι θετικά. Όπου έχει πάει το ΔΝΤ, τα χρηματιστήρια αντιδρούν θετικά. Το ΔΝΤ θα προσφέρει χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, περίπου 3,75%, ενώ οι χώρες τις ευρωζώνης με 5% - πολύ καλύτερα από το 7% των αγορών. Αυτό θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι πιέσεις στον προϋπολογισμό και τις τράπεζες. Το ΔΝΤ έχει τεχνικές γνώσεις που θα βοηθήσουν τα υπουργεία να περιορίσουν τις δαπάνες. Οι εκθέσεις που θα δημοσιοποιήσει θα παρέχουν μία αξιόπιστη αξιολόγηση της οικονομίας, που θα καθησυχάσει τις αγορές».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου