Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Διαστημικός δορυφόρος για το Κλίμα


Εκτοξεύτηκε με επιτυχία ένας προηγμένος διαστημικός δορυφόρος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ο οποίος θα μελετά το Κλίμα της Γης και θα παρακολουθεί την εξέλιξη των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Ο «CryoSat-2» είναι το αντίγραφο ενός δορυφόρου που καταστράφηκε κατά την εκτόξευση το 2005.

Ο δορυφόρος βάρους 700 κιλών αναχώρησε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα και λίγη ώρα μετά τέθηκε σε τροχιά και συνδέθηκε με το κέντρο ελέγχου της ΕSΑ στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Η αποστολή του είναι, να δώσει τις πρώτες ακριβές μετρήσεις για τα καλύμματα πάγου της Ανταρκτικής και κυρίως της Αρκτικής.

Η καταγραφή σε κάθε μεταβολή που θα γίνεται στα στρώματα πάγου, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τα μοντέλα προσομοίωσης του παγκόσμιου κλίματος.

Οι επιστήμονες προβλέπουν, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια, ότι στην Αρκτική θα υπάρχουν ελάχιστοι ή και καθόλου πάγοι κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών, μέσα σε λίγα χρόνια.

Δυσοίωνες προβλέψεις υπάρχουν και για την τύχη των πάγων της Γροιλανδίας και της ηπειρωτικής Ανταρκτικής, το λιώσιμο των οποίων θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας, κατά πολλά μέτρα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου