Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Δίκη των έξι: Αθώοι 88 χρόνια μετά


Αθώοι κρίθηκαν από το Ζ’ Ποινικό Τμήματος του Αρείου Πάγου οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφώντας Στρατηγός, Μιχαήλ Γούδας και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης Γεώργιος Χατζηανέστης κατά την αναψηλάφηση της «Δίκης των Έξι» του 1922.

Ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ. 1675/2010 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του εγγονού του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Μιχάλη, για αναψηλάφηση της δίκης.

Οι αρεοπαγίτες είχαν αποφασίσει την αναψηλάφηση της δίκης των «6», εκτιμώντας πως άγνωστα γεγονότα και στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν ευθύνονταν δια «των παραλείψεων τους» για την Μικρασιατική καταστροφή. Σύμφωνα μάλιστα με τα γεγονότα αυτά και τις αποδείξεις που προέκυψαν, και οι έξι ήταν αθώοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι καταδικάστηκαν σε θάνατο για εσχάτη προδοσία, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και εκτελέστηκαν στο Γουδί, ενώ για τους Γούδα και Στρατηγό είχε αποφασισθεί ισόβια κάθειρξη.

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών του 1922 και έπαυσε την ποινική δίωξη, λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Οι Αρεοπαγίτες απέρριψαν επίσης την παράσταση πολιτικής αγωγής της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος που θεωρούσαν τους έξι υπευθύνους για τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου