Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας


ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών», λένε οικονομολόγοι.

Την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δεν θα αποκτήσουν χροιά ψήφου διαμαρτυρίας στο Μνημόνιο, θέτοντας σε αμφισβήτηση την εφαρμογή του ή και πυροδοτώντας εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές, εκφράζουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το διακύβευμα, τονίζουν οι ίδιοι, είναι μεγάλο. Την επόμενη μέρα των εκλογών, οι αγορές θα αξιολογήσουν την ικανότητα της κυβέρνησης και της χώρας να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Αν αυτή αμφισβητηθεί, τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή συνέχιση της δανειοδότησής της. Ετσι, ουσιαστικά επανέρχεται στο προσκήνιο ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το Μνημόνιο θα εφαρμοστεί, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών. Διαφορετικά, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Το Μνημόνιο είναι μονόδρομος», σημειώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Σενάρια τρόμου. Το σκηνικό που περιγράφουν οι συγκεκριμένοι παράγοντες είναι το εξής:

Αν οι δημοτικές εκλογές φέρουν αποτέλεσμα που ερμηνευθεί ως ψήφος διαμαρτυρίας στο Μνημόνιο είναι πιθανό η αντιπολίτευση να το αξιοποιήσει, προκαλώντας κοινωνικές αναταραχές και θέτοντας εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση λήψης των συμφωνηθέντων μέτρων με την τρόικα, η οποία θα επισείει ως δαμόκλειο σπάθη την επόμενη δόση του δανείου.

Επίσης, ένα εξαιρετικά αρνητικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα που θα αμφισβητήσει τη νομιμότητά της μπορεί να πυροδοτήσει- όπως είπε και ο Πρωθυπουργόςαποφάσεις για εθνικές εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του δανεισμού και φυσικά η ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Η εκτόξευση των spreads. Η αντίδραση των αγορών σε μια προοπτική αστάθειας και αβεβαιότητας, όπως αποτυπώθηκε τις τελευταίες ημέρες με την άνοδο των spreads, είναι ενδεικτική των κινδύνων που ελλοχεύουν.

Αυτή η τάση πρέπει να ανατραπεί με μέτρα που να ξεπερνούν ακόμη και τις απαιτήσεις του Μνημονίου, προειδοποιεί- μιλώντας στα «ΝΕΑ»- ο κ. Γ. Στουρνάρας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενώ ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος της Εurobank, κάνει λόγο για κινδύνους ραγδαίας υποβάθμισης του επιπέδου ζωής των παιδιών μας, κατά τα πρότυπα των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Για κάποιους άλλους, βεβαίως, η επικράτηση του αντιμνημονιακού μπλοκ κάθε άλλο παρά απευκταία είναι. Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τάσσεται υπέρ μιας συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και όχι μόνον, καθώς θεωρεί τη σημερινή πορεία αδιέξοδη.

Νέο Μνημόνιο έως το 2021. Αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και παράταση του χρόνου κηδεμονίας της χώρας θα φέρει η ενδεχόμενη επιμήκυνση της χρόνου εξόφλησης του δανείου της, υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές της τρόικας.

Αυτή η προοπτική αναμένεται να ξεκαθαρίσει το καλοκαίρι του 2011, όταν θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή, αντί της τριετούς περιόδου χάριτος και διετούς περιόδου πληρωμής, που προβλέπει σήμερα το Μνημόνιο, θα πάμε σε 5 συν 3 χρόνια, δηλαδή η τελευταία δόση θα πληρωθεί το 2021. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνουν οι πηγές της τρόικας, θα συνεχιστεί η επιτήρηση με βάση ένα νέο Μνημόνιο, αλλά εφόσον η χώρα έχει πάει καλά δεν θα υποβληθεί σε βαρύτερους όρους. Οι νέοι όροι θα εστιάζουν σε διαρθρωτικές αλλαγές, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.



tanea


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου