Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ περνά από τη λύση στο θέμα του ονόματος, επαναλαμβάνει η Συμμαχία


Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στο πλαίσιο περιοδείας-προετοιμασίας της Συνόδου της Λισαβόνας, στις 19-20 Νοεμβρίου.

Νωρίς το απόγευμα ο Δανός αξιωματούχος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ προηγήθηκε η συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Δημήτρη Δρούτσα.


 
Το θέμα της ΠΓΔΜ

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο γενικός γραμματέας ρωτήθηκε για τις ενταξιακές συνομιλίες Συμμαχίας-ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι οι συζητήσεις της Συμμαχίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ μπορούν να ξεκινήσουν όταν θα έχει βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

«Είναι ξεκάθαρη η απόφαση και πρέπει να προσθέσω ότι όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν ομοφωνία. Παροτρύνω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν, για να εξευρεθεί μια λύση το ταχύτερο δυνατόν» συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Δρούτσας επανέλαβε την ετοιμότητα της Αθήνας για μια λύση στο πρόβλημα της ονομασίας και κάλεσε τα Σκόπια να προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Η Σύνοδος της Λισαβόνας
Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής πρόκειται να καταλήξει με την υιοθέτηση του λεγόμενου νέου Στρατηγικού Δόγματος της Συμμαχίας και θα ληφθούν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις για τις μελλοντικές δράσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, τη νέα δομή Διοίκησης, τη μεταρρύθμιση των δομών της Συμμαχίας, τις λεγόμενες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της Αντιπυραυλικής προστασίας, καθώς και τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο Δ.Δρούτσας, το νέο Στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις σημερινές προκλήσεις ασφάλειας.

Την πρώτη ύλη του σχεδίου διαμόρφωσαν οι προτάσεις ορισμένων ικανών διπλωματών από τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και ο έμπειρος, νυν γγ του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ζέππος.

Ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι το σχέδιο σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της χώρας μας, κυρίως σε ό,τι αφορά στην επιβεβαίωση του δεσμού της συλλογικής άμυνας και τη διατήρηση του κανόνα της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θεωρεί πολύ σημαντικό οι δράσεις του ΝΑΤΟ να εδράζονται στην ισχυρότερη δυνατή νομιμοποιητική βάση και να τελούν σε συμβατότητα με τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και αυτό έχει σχέση και με το κύρος της Συμμαχίας ως αξιόπιστου παράγοντα της διεθνούς ασφάλειας.

Από την πλευρά του ο Ράσμουσεν εξέφρασε εκτίμηση για την αφοσίωση στη Συμμαχία, τη συνεισφορά στις επιχειρήσεις και την εξαιρετική συνεργασία με την Αθήνα, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα πολύ εποικοδομητική.


Παράλληλα, επεσήμανε τρία σημεία των συνομιλιών:

  •     Την πρόοδο που έχει γίνει στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη Λισαβόνα θα ανακοινωθεί η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας στις Δυνάμεις Ασφαλείας του Αφγανιστάν από το 2011..
  •      Το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που θα διαμορφώσει το μέλλον της Συμμαχίας, αφού «βασική αποστολή είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των πληθυσμών και των χωρών μας», όπως είπε. 'Εσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι «για να μπορέσει να βελτιωθεί η άμυνά μας θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις ασφάλειας της εποχής μας, όπως είναι η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και οι πυραυλικές επιθέσεις».
  •     Το θέμα της συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ: «Χαίρομαι που συμφωνούμε απόλυτα ότι πρέπει να φύγουν όλα τα εμπόδια ώστε να υπάρξει πλήρης συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Σε περιοχές και πεδία όπου το ΝΑΤΟ και η ΕΕ συνυπάρχουν θα πρέπει να είμαστε σε θέση να βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Και όπου υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης κοινών δυνάμεων θα πρέπει να συνεργαζόμαστε ώστε να γίνεται οικονομία στα χρήματα των φορολογουμένων.»


Η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ και η Τουρκία

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι λογικό να προωθηθούν σχέσεις με μία χώρα (Τουρκία) που θέτει βέτο στην ένταξη ενός κράτους-μέλους της ΕΕ (Κύπρος) σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο γγ του ΝΑΤΟ απάντησε ότι αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει να αντιμετωπιστεί «ισόρροπα» και σημείωσε ότι υπάρχει ένα «πρόβλημα συμμετοχής» και από τις δυο πλευρές.

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι μέχρι τώρα η ΕΕ, δεν μπόρεσε να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για να συνεργασθεί η Τουρκία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό άμυνας και ούτε μπόρεσε να συνάψει με την Τουρκία συμφωνία ασφαλείας.

Ταυτόχρονα η Τουρκία δεν έχει ακριβώς αποδεχθεί «ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη-μέλη». Αυτό είναι το πρόβλημα συμμετοχής που έχουμε και από τις δύο πλευρές, είπε ο κ. Ράσμουσεν, παροτρύνοντας την ΕΕ να προχωρήσει σε αυτό το Σύμφωνο με την Τουρκία και ταυτόχρονα την Άγκυρα να παραδεχθεί ότι η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ πρέπει να γίνεται και με τα 27 κράτη -μέλη.

Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου