Τα ελικόπτερα ξεπρόβαλαν ξαφνικά μέσα από το σκοτάδι, πετώντας χαμηλά για την πιο σπουδαία επιχείρηση αντιτρομοκρατίας στην ιστορία των ΗΠΑ. Ήταν μια αποστολή τόσο μυστική, ώστε ελάχιστοι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί. Η τοποθεσία ήταν ένα οχυρωμένο πολυτελές συγκρότημα στην πόλη Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν. Στόχος ήταν ο Οσάμα μπιν Λάντεν.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανακάλυψαν το συγκρότημα τον Αύγουστο, ενώ παρακολουθούσαν έναν σύνδεσμο της Αλ Κάιντα. Η CIA κυνηγούσε αυτόν τον άνθρωπο για χρόνια, από τότε που κρατούμενοι είχαν πει στην ανάκριση ότι ο Μπιν Λάντεν είχε τόση εμπιστοσύνη στον σύνδεσμο αυτό, που μάλλον έμενε μαζί του.
Κρυμμένη σε μια αριστοκρατική συνοικία, η έπαυλη ήταν περιτριγυρισμένη από τοίχους ύψους 5,5 μέτρων, με συρματοπλέγματα στην κορυφή τους, ενώ δύο πύλες ασφαλείας φρουρούσαν την μοναδική είσοδο. Η ταράτσα, στον τρίτο όροφο, ήταν επίσης περιτειχισμένη.
Χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς σύνδεση με το Ίντερνετ, οι κάτοικοι έκαιγαν τα σκουπίδια τους αντί να τα βγάζουν έξω.
Ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών πίστευαν ότι η έπαυλη χτίστηκε πριν πέντε χρόνια για να γίνει καταφύγιο για έναν τρομοκράτη. Το ερώτημα ήταν για ποιον; Πράκτορες της CIA αναρωτιόνταν ποιος θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από αυτούς τους τοίχους. Οι περισσότεροι είχαν καταλήξει ότι επρόκειτο για τον Μπιν Λάντεν.
Ο Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε με αδρές γραμμές την επιχείρηση, το βράδυ της Κυριακής. Λεπτομέρειες έδωσαν σε συνεντεύξεις αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Όλοι μίλησαν ανωνύμως για την ευαίσθητη επιχείρηση.
Περί τα μέσα του Φεβρουαρίου, πληροφορίες από πολλές πηγές συνέκλιναν στο ότι ο Ομπάμα ήθελε «επιθετική δράση», είπε μια πηγή από την κυβέρνηση.
Τους επόμενους μήνες, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πέντε συναντήσεις με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με μοναδικό θέμα το αν ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκόταν σε εκείνο το σύμπλεγμα, είπε ο αξιωματούχος.
Υπό κανονικές συνθήκες, οι ΗΠΑ μοιράζονται τις πληροφορίες για την αντιτρομοκρατία με έμπιστους συμμάχους στη Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία και αλλού. Και συνήθως οι Αμερικανοί δεν πραγματοποιούν χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στο Πακιστάν χωρίς συνεργασία με τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλά αυτή η αποστολή ήταν άκρως απόρρητη.
Στις 29 Απριλίου, ο Ομπάμα ενέκρινε την επιχείρηση για την δολοφονία του Μπιν Λάντεν. Ήταν μία αποστολή που απαιτούσε χειρουργική ακρίβεια, ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια από όση θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Αμερικανών.
Την εκτέλεσε μια μικρή επίλεκτη ομάδα από τις ειδικές δυνάμεις SEAL του ναυτικού των ΗΠΑ, υπό την διεύθυνση του επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα, ενώ αναλυτές της Υπηρεσίας επέβλεπαν το συγκρότημα από μακριά.
Την επιχείρηση των κομάντο διοργάνωσαν κι εκτέλεσαν οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.
To SEAL αποτελεί ένα ακρωνύμιο, των αμερικανικών λέξεων Sea, Air, Land. Πρόκειται για επίλεκτες δυνάμεις, που χρησιμοποιούνται σε αντιτρομοκρατικές όπως και σε αναγνωριστικού χαρακτήρα επιχειρήσεις ή και σε επιχειρήσεις «μη-συμβατικού πολέμου».
Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μείνει ανώνυμος, τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι.
Οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς εξελίχθηκε η επιδρομή παραμένουν συγκεχυμένες. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο σύνδεσμος της Αλ Κάιντα, ο αδελφός του και ένας από τους γιους του Μπιν Λάντεν είναι νεκροί. Ανώτατοι αξιωματούχοι λένε μόνο ότι ο Οσάμα «αντιστάθηκε» και ότι ο άνθρωπος πίσω από την χειρότερη τρομοκρατική επίθεση επί αμερικανικού εδάφους σκοτώθηκε από μια αμερικανική σφαίρα στο κεφάλι.
Πλαστή η φωτογραφία;
Τηλεοπτικά δίκτυα τού Πακιστάν που μετέδωσαν μία φωτογραφία του εν μέρει παραμορφωμένου προσώπου ενός πτώματος, που παρουσιάσθηκε ως αυτό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παραδέχθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πρόκειται για πλαστή φωτογραφία και την απέσυραν.
Πολλά ιδιωτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει τη φωτογραφία. διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα. «Ήταν πράγματι μια πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ το 2009» δήλωσε ο Ράνα Τζαουάντ, ο επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν.
Δείτε πως μεταδόθηκε η είδηση του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν από την πακιστανική τηλεόραση. Η εγκυρότητα των πληροφοριών που μετέδωσε δεν διασταυρώνονται από άλλη πηγή.
http://www.youtube.com/watch?v=sJTgDlftv18
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου