Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η πιο μαζική απεργία από την εποχή Θάτσερ στη Βρετανία


Στη μαζικότερη απεργία από την εποχή Θάτσερ οδήγησαν εκατομμύρια εργαζομένους του δημόσιου τομέα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης των Τόρις. Παρ' όλα αυτά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων χαρακτήρισε "κακόγουστο αστείο" την κινητοποίηση που παρέλυσε την Τετάρτη τον δημόσιο τομέα, σπεύδοντας να υποβαθμίσει τη συμμετοχή σε αυτή, η οποία σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα άγγιξε τα δύο εκατομμύρια.

Τους δρόμους του Μάντσεστερ, του Κάρντιφ και του Λονδίνου πλημμύρισαν οι διαδηλωτές, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα μια ομάδα "Αγανακτισμένων" πολιτών κατέλαβε τα γραφεία επιχείρησης στο Πικάντιλι, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προβλέπει περικοπές στις συντάξεις και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68.

Το 78% των σχολείων της Αγγλίας ήταν την 30ή Νοεμβρίου κλειστά, ενώ στην Ουαλία το ποσοστό ανήλθε σε 80% και στη Βόρειο Ιρλανδία σε 50%, ενώ στη Σκοτία μόλις 33 από τα συνολικά 2.700 σχολεία λειτούργησαν.

Δεκάδες χιλιάδες ιατρικά ραντεβού ακυρώθηκαν, καθώς και 6.000 από τις 33.000 προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ τα ασθενοφόρα κινήθηκαν με προσωπικό ασφαλείας. Η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν παρουσίασε σημαντικά προβλήματα.

Δημοσκόπηση της ιστοσελίδας του "Guardian" έδειξε την παραμονή της μεγαλύτερης απεργίας των τελευταίων 30 ετών ότι το 78% των χρηστών υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν τα συνδικάτα, τα οποία τόνισαν ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες απεργούσαν για πρώτη φορά και επανέλαβαν την εναντίωσή τους στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Κάμερον που θα ισχύσει από το 2015 και υποχρεώνει τους εργαζομένους να εργάζονται περισσότερο και να πληρώνουν ποσά μεγαλύτερα από την αξία των συντάξεων.

Η απεργία της Τετάρτης ήταν η μεγαλύτερη που είδε η Βρετανία από τις κινητοποιήσεις επί πρωθυπουργίας της Συντηρητικής Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του '80, όταν η πρωθυπουργός προχώρησε σε ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.




Εντ Μίλιμπαντ: "Ο Κάμερον πηγαίνει γυρεύοντας"

Η μαζική απεργία οδήγησε σε μία από τις εντονότερες αντιπαραθέσεις τους ηγέτες των Συντηρητικών και των Εργατικών επαναφέροντας στη Βουλή των Κοινοτήτων μια ρητορική που είχε να ακουστεί από τη δεκαετία του '80.

Ο Κάμερον χαρακτήρισε την απεργία "ανεύθυνη" και "κακόγουστο αστείο" επιμένοντας ότι η τελευταία προσφορά της κυβέρνησης για τις συντάξεις είναι δίκαιη, ενώ χαρακτήρισε τον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης "ανεύθυνο, αριστερό και αδύναμο".

Από την πλευρά του ο Εντ Μίλιμπαντ, αν και αρνήθηκε να υποστηρίξει τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης, δήλωσε ότι κατανοεί τον σκοπό τους. Απευθυνόμενος στον Κάμερον ο Μίλιμπαντ είπε ότι "πηγαίνει γυρεύοντας" και δήλωσε:

"Γιατί δεν βλέπετε ότι σκληρά εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν κατεβεί σε διαδήλωση, σήμερα το έπραξαν; Γιατί ήθελαν να σας περάσουν το μήνυμα ότι δεν τους ακούτε".



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου