Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Οι πάγοι λιώνουν και η Αρκτική γίνεται η πιο "καυτή" περιοχή λόγω πετρελαίου και αερίου


«Η Αρκτική είναι πια ζεστη», λέει ο Gustaf Lind, ο Πρέσβης της Σουηδίας που θα προεδρεύει του Συμβουλίου της Αρκτικής στη σύνοδο της Στοκχόλμης στις 28 - 29 Μαρτίου με τη συμμετοχή Αμερικής, Καναδά, Δανίας, Φινλανδίας, Ισλανδίας, Νορβηγίας και Ρωσίας, καθώς και εκπροσώπων των αυτόχθονων πληθυσμών της Αρκτικής, όπως των Sami και των Inuit.

Στη “κορυφή του κόσμου” η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ανησυχητική: το νερό στο Στενό Fram, μεταξύ της Γροιλανδίας και του Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας είναι περίπου 3.5 ° C θερμότερη από ό, τι πριν από έναν αιώνα. Αυτό επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ως αποτέλεσμα, η Αρκτική έχει πλέον το λιγότερο πάγο, εδώ και χιλιετίες. Οι περισσότεροι επιστήμονες αναμένουν ότι ο αρκτικός ωκεανός θα έχει πάγο το καλοκαίρι κάποια στιγμή μεταξύ 2020 και 2050.


Αυτή είναι η μία πλευρά. Η υποχώρηση του πάγου κάνει προσβάσιμα τα πλούσια κοιτάσματα της Αρκτικής σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά . Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Αρκτική έχει περίπου το ένα τέταρτο των ανεξερεύνητων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι νέες οι αρκτικές θαλάσσιες διαδρομές θα μειώσουν σημαντικά την απόσταση μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Το 2011 ένα Ρωσικό σούπερ τάνκερ, με τη βοήθεια δύο παγοθραυστικών, έγινε το πρώτο πλοίο που διέσχισε το βόρειοανατολικό Πέρασμα πάνω από την Αρκτική.

Οι χώρες που εκτελούν τακτικές εμπορικές μεταφορές , βλέπουν νέες δυνατότητες με το λιώσιμο των πάγων.Κίνα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία ,Σιγκαπούρη, και Ιταλία, έχουν υποβάλει αίτηση να ενταχθούν στο Αρκτικό Συμβούλιο ως παρατηρητές.


Όλη αυτή η κινητικότητα και το ενδιαφέρον έχει προκαλέσει μια άλλου είδους “θερμότητα”.


Μια νορβηγική εφημερίδα ανέφερε τον Ιανουάριο ότι η Νορβηγία απειλεί να εμποδίσει την προσπάθεια της Κίνας να γίνει μέλος-παρατηρητής επικαλούμενη την υπόθεση των Νόμπελ! Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε το 2010 σε ένα φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα, το Liu Xiaobo.

Η Ρωσία, η οποία κατέχει τη μισή ακτογραμμή της Αρκτικής και τη μερίδα του λέοντος των πόρων της περιοχής, είναι επίσης απρόθυμη να δεχτεί τους Κινέζους. Όπως και χώρες που είναι ήδη σε ρόλο παρατηρητή ,όπως η Βρετανία και η Πολωνία.

Παρά τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι χώρες που ελέγχουν την Αρκτική γνωρίζουν ότι η συνεργασία είναι αναπόφευκτη γιατί τα έξοδα έρευνας, αστυνόμευσης και της εξερεύνησης της ενέργειας είναι πολλά και είναι καλύτερο όταν τα μοιράζεσαι.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου