Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα «πιθανώς διπλάσια από ό,τι είχε εκτιμηθεί»


Η διαρροή ραδιοϊσοτόπων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ενδέχεται να ήταν διπλάσια από ό,τι εκτιμούσε μέχρι σήμερα η Ιαπωνική κυβέρνηση, και να έφτασε το ένα έκτο της διαρροής από το Τσερνόμπιλ, ανακοίνωσε η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο εργοστάσιο.

Σε μια παράλληλη, καθησυχαστική εξέλιξη, δύο φορείς του ΟΗΕ δημοσιεύουν προκαταρκτικές εκθέσεις που δείχνουν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία του ιαπωνικού πληθυσμού δεν ήταν σημαντικές.


Νέα εκτίμηση

Ένα χρόνο μετά το τσουνάμι που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα στις 11 Μαρτίου 2011, η Tepco εκτιμά ότι η συνολική εκπομπή ραδιενέργειας από τη Φουκουσίμα ίσως έφτασε τα 900.000 terabecquerel, υπό τη μορφή των ραδιενεργών ισοτόπων ιώδιο-131 και καίσιο-137.

Η ποσότητα αυτή είναι διπλάσια σε σχέση με τα 480.000 terabecquerel που εκτιμούσε το Φεβρουάριο η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

Συγκριτικά, η συνολική εκπομπή ραδιενέργειας από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986 υπολογίζεται στα 5,2 εκατομμύρια terabequerel. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αριθμοί δεν είναι συγκρίσιμοι ανάμεσα στα δύο πυρηνικά ατυχήματα, καθώς οι αναλογίες των διαφορετικών ραδιοϊσοτόπων ήταν διαφορετικές.




Εκθέσεις του ΟΗΕ

Από τις δύο νέες, προκαταρκτικές εκθέσεις του ΟΗΕ, η δημοσιοποιήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Επιδράσεις της Ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR), η οποία είχε αναλάβει να εκτιμήσει και τη διαρροή του Τσερνόμπιλ.

Η έκθεση δείχνει ότι μόνο 167 εργάτες του εργοστασίου δέχθηκαν δόσεις ακτινοβολίας που πιστεύεται ότι αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου. Όμως, κανένας από τους έξι εργάτες που πέθαναν μετά το ατύχημα δεν έχασαν τη ζωή τους από τη ραδιενέργεια.

Το τελικό κείμενο της έκθεσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Μάιο του 2013 και θα υπολογίζει τις δόσεις που δέχτηκαν περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι στην περιφέρεια της Φουκουσίμα.

Η δεύτερη προκαταρκτική έκθεση προέρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και είναι εξίσου καθησυχαστική. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Φουκουσίμα και της Ιαπωνίας γενικά δέχθηκε συνολικές δόσεις μικρότερες από 10 millisievert, οι οποίες δεν θεωρούνται επικίνδυνες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει θέσει ως όριο ασφάλειας τα 20 mSv το χρόνο, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ το όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους πυρηνικών εργοστασίων είναι 50 mSV ανά έτος.

Πιο ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία για τις κωμοπόλεις Νάμι και Ιτάτε, οι οποίες δεν εκκενώθηκαν παρά αρκετούς μήνες μετά το ατύχημα. Τα νήπια της περιοχής δέχθηκαν δόσεις 10 έως 100 mSV, κυρίως υπό τη μορφή ιωδίου-131, και ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Και οι δύο εκθέσεις εκτιμούν ότι, ακόμα κι αν υπάρξει αύξηση των περιστατικών καρκίνου λόγω του ατυχήματος, η αύξηση αυτή θα είναι τόσο μικρή ώστε πιθανότατα δεν θα είναι στατιστικά μετρήσιμη.

Ακόμα όμως κι αν ο κίνδυνος καρκίνου είναι αμελητέος, οι επιπτώσεις του δεύτερου χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία είναι σημαντικές: περίπου 160.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε μια έκταση 132 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αυτής θα μείνει ακατοίκητο για δεκαετίες.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου