Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Τους «φακέλους της Συρίας» ανοίγει το WikiLeaks, ενώ η αιματοχυσία συνεχίζεται


Περισσότερα από δύο εκατομμύρια «ενοχλητικά» -όπως τα χαρακτήρισε ο Τζούλιαν Ασάνζ- μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων της Συρίας που άρχισε να δημοσιεύει ο ιστότοπος WikiLeaks. Για αποκαλύψεις-φωτιά μέσα στους επόμενους δύο μήνες προϊδεάζει ο δικτυακός τόπος.

Ενοχλητικά για τη Συρία, αλλά και για τους αντιπολιτευόμενους που βρίσκονται έξω από τη Συρία, χαρακτήρισε ο ιδρυτής του WikiLeaks τα περισσότερα μηνύματα πολιτικών προσωπικοτήτων, υπουργείων και επιχειρήσεων της Συρίας, τα οποία χρονολογούνται από τον Αύγουστο του 2006 ως το Μάρτιο του 2012.

«Τα στοιχεία μάς βοηθούν όχι μόνον να ασκήσουμε κριτική στην μία ομάδα ή την άλλη, αλλά να καταλάβουμε τα συμφέροντά τους, τις ενέργειές τους και τις σκέψεις τους. Μόνο μέσα από την κατανόηση αυτής της σύγκρουσης μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να την επιλύσουμε»  σημείωσε ο Ασάνζ σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο από τις 19 Ιουνίου.

Η εκπρόσωπος του WikiLeaks αρνήθηκε να διευκρινίσει το περιεχόμενο των μηνυμάτων που άρχισε να δημοσιοποιεί ο ιστότοπος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του WikiLeaks, τα email αυτά, τα οποία ονομάζει «Οι Φάκελοι της Συρίας», θα φωτίσουν τις εσωτερικές πτυχές της συριακής κυβέρνησης και της οικονομίας και «θα αποκαλύψουν επίσης πως η Δύση και οι δυτικές εταιρείες λένε το ένα και κάνουν το άλλο».

Το εύρος των πληροφοριών που περιλαμβάνουν αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα εκτείνεται από την προσωπική αλληλογραφία των περισσότερων ανώτερων στελεχών του κόμματος Μπάαθ έως τα αρχεία των χρηματοπιστωτικών μεταβιβάσεων που έγιναν από συριακά υπουργεία σε άλλα κράτη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του WikiLeaks.



Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου