Σε άρθρο γνώμης στην Today’s Zaman με τίτλο “Istanbul and Constantinople”, ο Orhan Kemal Cengiz υποστηρίζει ότι τα πράγματα στην Τουρκία θα ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικά αν ζούσαν ακόμα στη χώρα 18 εκατομμύρια μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί, αποτελούμενοι από Έλληνες, Αρμένιους και Εβραίους. Αντιθέτως, σήμερα η τουρκική κοινωνία είναι μια κοινωνία χωρίς μνήμη η οποία υποφέρει από διάφορα συμπλέγματα.
Ο κ. Orhan Kemal Cengiz, που είναι Τούρκος δικηγόρος, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αι παλιότερα διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 1997-1998 εργάστηκε ως δικηγόρος στο Λονδίνο.Αφιέρωσε πολλά χρόνια στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρθρογραφεί τώρα στην Zaman.
Είναι αυτός που πρωτοπαρουσίασε - το καλοκαίρι -το βιβλίο του Fatih Bayhan στο οποίο υποστηρίζεται ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ είναι Αρμενικής καταγωγής , ενώ στα τέλη του 2011 έκανε αίσθηση άρθρο του που - μετά τις αποκαλύψεις του Γιλμάζ ότι Τούρκοι πράκτορες είχαν βάλει φωτιές στην Ελλάδα- τόνιζε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποζημιωθεί από την Τουρκία!
Για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα
Το άρθρο είχε τίτλο «Turkish deep State and Greek Forest Fires».Ο αρθρογράφος αφού περιέγραφε πως ξέσπασε το σκάνδαλο Σουσουρλούκ έπειτα από τροχαίο ατύχημα στην εν λόγω πόλη, ανέφερε ότι ο τότε πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ διέταξε ενδελεχή έρευνα για το περιστατικό έρευνα που κατέληξε στην λεπτομερή Έκθεση Σουσουρλούκ η οποία αποκάλυπτε τις σχέσεις του βαθέως τουρκικού κράτους με την μαφία , την διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και με εξωδικαστικές εκτελέσεις ανθρώπων. Ωστόσο –ανέφερε ο αρθρογράφος κ. Orhan Kemal Cengiz -από την Έκθεση Σουσουρλούκ αφαιρέθηκαν ορισμένες σελίδες με το επιχείρημα ότι αποκάλυπταν κρατικά μυστικά και ο πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ στην γνωστή συνέντευξή του στην εφημερίδα Birgun , αποκάλυψε ότι οι σελίδες που λείπουν από την Έκθεση Σουσουρλούκ σχετίζονται με δύο περιπτώσεις, την διενέργεια πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊτζάν και τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα!
Προφανώς-ανέφερε ο αρθρογράφος κ. Orhan Kemal Cengiz - οι λογοκριμένες σελίδες περιέχουν ισχυρισμούς ότι η τότε Πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ διέθεσε χρήματα από τα μυστικά κονδύλια της Πρωθυπουργίας σε κάποιους «πράκτορες» για να βάλουν φωτιές σε ελληνικά δάση. Επρόκειτο για αντίποινα-όπως ανέφερε ο αρθογράφος κ. Orhan Kemal Cengiz - για το ότι η Ελλάδα επέτρεπε την παρουσία στρατοπέδων εκπαίδευσης μελών του ΡΚΚ εντός των συνόρων της.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ελληνική υποστήριξη στο ΡΚΚ είναι κάτι που ένας καλός γείτονας πρέπει να κάνει. Ωστόσο τα λεγόμενα «αντίποινα» είναι απολύτως απαράδεκτα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτό μας δείχνει ότι αν υπάρχει ένα παρακράτος σε μια χώρα, τότε αυτό το παρακράτος είναι επιζήμιο τόσο για τους πολίτες της χώρας αυτής όσο και για τους πολίτες γειτονικών χωρών για τους οποίους συνιστά σοβαρή απειλή. Θυμηθείτε -έγραφε-ότι στις πρόσφατες αποκαλύψεις του σχεδίου «Βαριοπούλα» ένα από τα σενάρια ήταν να καταρριφθεί πολεμικό αεροσκάφος για να ξεκινήσει σύρραξη με την Ελλάδα.
Αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί για τους εμπρησμούς ελληνικών δασών τότε αυτό είναι πολύ άσχημο, τόνιζε. Ωστόσο ελπίζω οι συζητήσεις για το θέμα αυτό να κάνουν τους ‘Ελληνες και Ελληνοκύπριους να συνειδητοποιήσουν την αξία ύπαρξης μιας δημοκρατικής και σταθερής Τουρκίας στην γειτονιά τους. Μια φασιστική νοοτροπία και ένα αυταρχικό καθεστώς στην Τουρκία δεν προκαλεί μόνο δολοφονίες Τούρκων και Κούρδων αλλά απειλεί και την ειρήνη με την Ελλάδα και αυτό είναι προφανές, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Ελπίζω επίσης -κατέληγε – ότι η Τουρκία θα διεξάγει ανεξάρτητη και με διαφάνεια έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς που θα μπορούσε να καταλήξει στην τιμωρία των ενόχων. Επίσης η χώρα πρέπει να αποζημιώσει τις όποιες ελληνικές απώλειες. Ελπίζω επίσης αυτός ο διάλογος για το θέμα να μην καταλήξει στη πασίγνωστη εθνικιστική υστερία που είναι πηγή εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.
Για Ατατούρκ
Το σχετικό άρθρο του Orhan Kemal Cengiz, ξεσήκωσε τεράστιες αντιδράσεις στους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας όταν δημοσιεύτηκε στην Zaman.
Ο κ. Orhan Kemal Cengiz, αναφέρεται στο βιβλίο του Fatih Bayhan, στο οποίο ανατρέπονται όσα ξέραμε μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή ο Κεμάλ ήταν Εβραίος που εξισλαμίστηκε, γεννήθηκε στη Χρυσαυγή Λαγκαδά, ήρθε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 6 ετών και έφυγε για τις σπουδές του σε ηλικία 18 ετών.
Ο Bayhan γράφει ότι ο Κεμάλ, ήταν Αρμένιος.Οι πραγματικοί του γονείς ζούσαν στη Μαλάττεια, όπου διέμεναν πολλοί Αρμένιοι και μετανάστευσαν στη Θεσσαλονίκη, χωρίς τον μικρό Κεμάλ. Η Zübeyde Hanım που όλοι γνωρίζουμε ως μητέρα του, ήταν στην πραγματικότητα θεία του.Ο Κεμάλ έφτασε από τη Μαλάττεια στη Θεσσαλονίκη, όταν ο πραγματικός πατέρας του πέθανε. Λίγο αργότερα πέθανε και η μητέρα του Ayse και τον υιοθέτησε η Zübeyde Hanım, που έμεινε γνωστή ως μητέρα του.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου