Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

H Παλαιστίνη αναβαθμίστηκε σε κράτος - παρατηρητής του ΟΗΕ



Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη ψήφισμα με το οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή αναβαθμίζεται σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή (non-member observer state).

Παρά τις αναμενόμενες διαφωνίες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και φυσικά του Ισραήλ, τελικά υπέρ του αιτήματος τάχθηκαν 138 χώρες, εννέα ψήφισαν κατά και 41 απείχαν. Με την απόφαση αναγνωρίζεται σιωπηρά ένα παλαιστινιακό κράτος.


Να σημειωθεί πως η ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία εκ μέρους των Παλαιστινίων, καθώς η 29η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της απόφασης του 1947 για το διαμελισμό της Παλαιστίνης και τη δημιουργία δύο κρατών.

Η αποψινή απόφαση πρόκειται για μια πολιτική, διπλωματική αλλά και συμβολική νίκη την οποία περίμεναν με αγωνία οι Παλαιστίνιοι που τώρα μπορούν να ελπίζουν σε ένα ευνοϊκότερο μέλλον. Βέβαια, την ίδια ώρα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους συμμάχους του Ισραήλ.

Με την αναβάθμιση του διπλωματικού καθεστώτος δίνεται το πράσινο φως για την συμμετοχή των Παλαιστινίων σε συζητήσεις ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ενισχύονται οι πιθανότητές τους να ενταχθούν και σε άλλους οργανισμούς που συνδέονται με τον ΟΗΕ, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπου και θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Η αποδοχή του παλαιστινιακού αιτήματος έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.





Χ. Κλίντον: Ατυχής και αντιπαραγωγική η ψηφοφορία

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον επέκρινε την Πέμπτη, την θετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη.

«Έχουμε ήδη κάνει σαφές, ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν », είπε η Κλίντον σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον σε φόρουμ για την εξωτερική πολιτική.

«Για δύο κράτη για δύο κυρίαρχους λαούς για μια βιώσιμη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη να συνυπάρχει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με το δημοκρατικό Ισραήλ », πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.




Έκκληση ΗΠΑ - Γαλλίας για νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ κάλεσαν την Πέμπτη τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις απευθείας συνομιλίες, χωρίς προϋποθέσεις, για όλα τα θέματα που τις χωρίζουν και δεσμευόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν σθεναρά αυτές τις προσπάθειες », δήλωσε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παροτρύνουν τα δύο μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην περιοχή τους, στη Νέα Υόρκη ή αλλού», συμπλήρωσε η Ράις.

Να αρχίσουν το ταχύτερο νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη κάλεσε και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.





Η Χαμάς χαιρέτισε τη «νίκη» στον ΟΗΕ

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που κατέχει την εξουσία στη Λώρίδα της Γάζα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «νίκη» της Παλαιστίνης, στα Ηνωμένα Έθνη.

«Αυτή είναι μια ακόμη νίκη στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είμαστε ευχαριστημένοι. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι μια ενιαία επιτυχία που προκαλεί χαρά στο λαός μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αχμέντ Γιουσούφ, ένας εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ηγέτες της Χαμάς, που δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, αρχικά ήταν αντίθετοι προς την κίνηση του Μαχμούτ Αμπάς να επιδιώξει την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για να αποκτήσει η Παλαιστίνη μια έμμεση «κρατική υπόσταση».

Παρότι αργότερα προσέφεραν την υποστήριξή τους, δεν παρέκκλιναν από την αντίθεσή τους στη λύση των δύο κρατών. «Δεν πιστεύουμε στην λύση των δύο κρατών», είπε αρχικά ο επικεφαλής της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ.

«Υποστηρίζουμε κάθε πολιτικό επίτευγμα για να αποκτήσει ο λαός μας ένα κράτος» δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επισημαίνοντας ότι η θέση της Χαμάς δεν θα αλλάξει, και στάθηκε «στη βάση της μη-αναγνώρισης του κατακτητή».




Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου σε Αμπάς για την ομιλία του στον ΟΗΕ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, άσκησε σκληρή κριτική στον Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας ως «εχθρική και δηλητηριώδη», γεμάτη από «ψεύτικη προπαγάνδα » την ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη.

«Αυτά δεν είναι λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη», είπε ο Νετανιάχου μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, αμέσως μετά από την ομιλία του Μαχμούτ Αμπάς, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου και η απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν πριν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, όπου εμμέσως αναγνωρίστηκε το παλαιστινιακό κράτος, παρά την απουσία μιας συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ.

Θυμίζουμε πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να υπογράψει τη «ληξιαρχική πράξη γέννησης», τονίζοντας ότι η ψηφοφορία αποτελεί «την τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί η λύση των δύο κρατών». Υποσχέθηκε ακόμη να  «προσπαθήσει να αναβιώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Ο Αμπάς, παράλληλα, αναφερόμενος εκτενώς στην πρόσφατη επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας που άφησε περισσότερους από 170 νεκρούς καταδίκασε την ισραηλινή επιθετικότητα. «Δεν υπήρχε ανάγκη από χιλιάδες επιδρομές για να θυμηθεί ο κόσμος ότι πρέπει να τελειώσει η κατοχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη», τόνισε, για να προσθέσει ότι «για αυτό είμαστε εδώ σήμερα».

«Ο κόσμος να πει τέλος στην κατοχή και τον εποικισμό στα Παλαιστινιακά Εδάφη», ζήτησε στη συνέχεια, σε υψηλούς τόνους παρομοιάζοντας το σημερινό καθεστώς με αυτό του απαρτχάιντ. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος εκτίμησε δε, ότι η λύση των δύο κρατών καθίσταται όλο και πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου