Θέμα χρόνου είναι για πολλούς η εμπλοκή των Τούρκων στην υπόθεση της Συρίας. Λίγες μόνον ώρες μετά την περίφημη “συμφωνία” μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας από όπου και προέκυπτε μία ελπίδα για ειρηνική λύση, καθώς οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να προτρέψουν και τους “εξεγερμένους” αλλά και το καθεστώς Άσαντ να στραφούν προς πολιτικές λύσεις, ήλθαν τα γεγονότα στην τουρκική συνοριακή πόλη Ρεϊχανλί για να δυναμιτίσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Η συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια στοίχισε την ζωή σε 51 τουλάχιστον ανθρώπους. Και μετά ακριβώς από αυτή την “προβοκάτσια” κατά πολλούς, ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχώρησε χτες το απόγευμα για τις ΗΠΑ, όπου θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών Ερντογάν και Ομπάμα θα είναι η συριακή κρίση.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες ότι οι νεκροί από τη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα το Σάββατο στην πόλη Ρεϊχανλί της νότιας Τουρκίας έφθασαν τους 51 στα σύνορα με τη Συρία κι ότι 13 ύποπτοι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε για μια ακόμα φορά «ότι θα πληρώσουν ακριβά αργά ή γρήγορα οι δράστες για τα εγκλήματά τους». Περίπου 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά Σύροι, εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Είναι σαφές ότι κάποιοι θέλουν με κάθε τρόπο να συνεχιστεί η σύγκρουση στην Συρία. Και επειδή οι δυνάμεις των “εξεγερμένων” δεν τα βγάζουν πέρα μόνες τους, παρόλη την πλουσιοπάροχη βοήθεια που έχουν τόσο από τις “δυτικές” χώρες, όσο και από τις “ισλαμικές”, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εμπλέξουν και άλλους.
Πρόθυμοι συνεργάτες Ισραήλ και Τουρκία
Ποίοι είναι αυτοί οι άλλοι; Δύο χώρες που γειτονεύουν με την Συρία, και παρόλο που υποτίθεται ότι δεν έχουν μεταξύ τους και τις “καλύτερες” σχέσεις δείχνουν να συνεργάζονται κατά πολύ “περίεργο” τρόπο. Από την μία πλευρά το Ισραήλ. Το οποίο τις προηγούμενες εβδομάδες, με αφορμή δραστηριότητες της Χεζμπολάχ επιτέθηκε επανειλημμένα σε εγκαταστάσεις του Συριακού στρατού με πυραύλους. Στους στόχους συμπεριλαμβάνονταν και πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις υποδομών του Συριακού στρατού.
Την ίδια στιγμή που το Ισραήλ που αντιμετωπίζει υποτίθεται προβλήματα από τους φανατικούς ισλαμιστές επιτίθεται στην Συρία, επιτρέπει – με μερικές μόνον δηλώσεις για τα μάτια του κόσμου – των εξοπλισμού των φονταμενταλιστών Ουαχαμπιτών με βαρύτατο οπλισμό από χώρες όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Γιατί; Μα γιατί αυτούς θέλει να έχει ως αντιπάλους, προκειμένου να δηλώνει ... υπερασπιστής της “λογικής” στην περιοχή και να απομυζεί την βοήθεια της Δύσης.
Από την άλλη τώρα στο παιχνίδι – με αφορμή την συγκεκριμένη επίθεση – μπαίνει και ο “εχθρός” του Ισραήλ, η Τουρκία. Η οποία με ένα “σμπάρο” πιάνει τρία τρυγόνια. Εξυπηρετώντας τόσο τα εθνικά της συμφέροντα, αποδυναμώνοντας έναν γείτονά της – ο οποίος όπως και να έχει θα εξαθλιωθεί οικονομικά αλλά και σε επίπεδο υποδομών μετά από την μακροσκελή αυτή σύγκρουση, αναδεικνυόμενη σε σωστό συνεργάτη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή, αλλά και τέλος συνεχίζοντας να φορά τον μανδύα του υποστηρικτή των ισλαμιστών.
Έτσι λοιπόν, εν όψει και της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ, οι πολιτικοί της Τουρκίας αρχίζουν να κατασκευάζουν κλίμα προκειμένου να δικαιολογήσουν την τυχόν επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων σε συριακό έδαφος. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως πιστεύει ότι μαχητές πιστοί στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 43 ανθρώπους, στην παραμεθόριο πόλη Ρεϊχανλί.
«Η επίθεση δεν έχει καμία σχέση με τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, έχει όμως μεγάλη σχέση με τη συριακή κυβέρνηση», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρείται ότι όσοι διέπραξαν τη χθεσινή επίθεση είναι οι ίδιοι που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στην παράκτια συριακή πόλη Μπάνιας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 62 άνθρωποι και την οποία αποδίδουν σε μαχητές προσκείμενους στην κυβέρνηση Άσαντ.
Αντιδρώντας, η κυβέρνηση της Δαμασκού εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, αρνούμενη πως σχετίζεται με την επίθεση στο Ρεϊχανλί.
«Η Συρία δεν διέπραξε και ούτε πρόκειται να διαπράξει ποτέ μία τέτοια πράξη, διότι δεν μας το επιτρέπουν οι αξίες μας», δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης (Τύπου) Ομράν αλ Ζόχμπι σε συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Το τι λέει η Δαμασκός όμως πολύ λίγη σημασία έχει για τους Τούρκους. Ο Νταβούτογλου υποσχέθηκε δε ότι το χτύπημα "δεν θα μείνει αναπάντητο". Ένα ακόμη κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης Ερντογάν, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ισχυρίστηκε πως πίσω από την επίθεση κρύβεται μια οργάνωση η οποία έχει στενή σχέση με τη Μουχαμπαράτ, τη μυστική υπηρεσία του καθεστώτος Άσαντ.
Ο Άσαντ “βαστάει” ακόμη όμως!
Παρόλο όμως που το κλίμα “φτιάχνεται” ειδικοί πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια μίας “εισβολής” στην Τουρκία. Μπορεί το PKK να ανακοίνωσε την αποχωρησή του από την Τουρκία και την υπαναχώρησή του στο Β. Ιράκ – ακούγοντας επί της ουσίας το κέλευσμα των Αμερικανών για την παραχώρηση ζωτικού χώρου στον τούρκικο στρατό για να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προς την Συρία – η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για μία “εύθραυστη” εκεχειρία. Κανείς δεν ξέρει πότε θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί η σύγκρουση. Ειδικά εναντίον ενός στρατού που πλέον είναι όχι απλά “ετοιμοπόλεμος” αλλά και “εμπειροπόλεμος” μετά από δύο χρόνια συγκρούσεων. Κάτι που αποδεικνύεται από τις αποτυχίες των ανταρτών που πλέον έχουν χάσει τις οιεσδήποτε αστικές περιοχές κατείχαν.
Δημήτρης Παπαγεωργίου
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου