Τρίτη 14 Μαΐου 2013

To σχιστολιθικό πετρέλαιο αλλάζει τις ενεργειακές ισορροπίες του πλανήτη


Η σχετικά νέα τεχνολογία της εξόρυξης πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα θα ανατρέψει τις ισορροπίες ανάμεσα σε παλιούς και νέους παραγωγούς, προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, οι ΗΠΑ όχι μόνο θα απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων αλλά θα γίνουν και μεγάλος εξαγωγέας.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται τα τελευταία χρόνια μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου που παραμένουν παγιδευμένα μέσα σε πορώδη πετρώματα εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Οι υδρογονάνθρακες αυτοί μπορούν να εξορυχθούν με την αμφιλεγόμενη τεχνολογία της υδραυλικής ρωγμάτωσης, κατά την οποία διοχετεύονται υπό πίεση μέσα στα πετρώματα νερό και ειδικά χημικά που θρυμματίζουν το βράχο.

«Η Βόρειος Αμερική προκαλεί ένα σοκ προσφοράς που προκαλεί παγκόσμιες αναταράξεις» σχολίασε η Μαρία βαν ντερ Χόβεν, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή της που εξετάζει την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά ενέργειας την επόμενη πενταετία, η ΙEA υπολογίζει ότι μέχρι το 2015 οι ΗΠΑ θα έχουν ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίου, ενώ μέχρι το 2035 θα έχουν γίνει σχεδόν αυτάρκεις σε υδρογονάνθρακες.

Ακόμα, το διάστημα 2012-2018 η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αυξάνεται κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αύξηση που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της προβλεπόμενης ανόδου στην παραγωγή από χώρες εκτός του OPEC.

Και αυτό σημαίνει ότι οι χώρες του OPEC. του οργανισμού που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου, θα χάσουν ένα μέρος της επιρροής τους.

Η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται στις χώρες του OPEC στη Μέση Ανατολή, ο ρυθμός της αύξησης όμως θα είναι μικρότερος από ό,τι στις ΗΠΑ.

Η τεχνολογία της υδραυλικής ρωγμάτωσης δέχεται πάντως επικρίσεις, καθώς απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και έχει κατηγορηθεί για πρόκληση μικροσεισμών και κίνδυνο μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Η τεχνολογία έχει απαγορευτεί στη Γαλλία και τη Βουλγαρία, ωστόσο η Βρετανία ήρε πρόσφατα το μορατόριουμ στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου