Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Μπεστ σέλερ ξανά το «1984» του Οργουελ, μετά τις αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για τις παρακολουθήσεις

Η Λάουρα Γουντ, υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου Skoob Books στο Λονδίνο, ποζάρει με αντίτυπο του βιβλίου «1984» που πουλάει «σαν ζεστό ψωμί»

Οταν ο Τζορτζ Οργουελ μετέφερε στις σελίδες του μυθιστορήματος «1984» εικόνες από ένα μελλοντικό ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού, όπου όλοι παρακολουθούνται, όλα αυτά ήταν απλά επιστημονική φαντασία - αν και έδιναν τροφή για προβληματισμό.

Μόνο που εν έτη 2013 επαληθεύτηκαν εκείνα που δημιούργησε η φαντασία του βρετανού συγγραφέα. Καθώς πρόσφατα ήρθε στο φως το σύστημα παρακολούθησης, με την κωδική ονομασία Prism, που δημιούργησε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA).

Πολλοί αναρωτήθηκαν λοιπόν σε ποιο ράφι είχαν βάλει το βιβλίο αυτό με τον τίτλο «1984» για να το «ξεσκονίσουν». Αλλοι έσπευσαν σε βιβλιοπωλεία για να το προμηθευτούν μπας και καταλάβουν κάτι παραπάνω γύρω από τις παρακολουθήσεις της ιδιωτικής τους ζωής.

Αποτέλεσμα; Μέσα σε 24 ώρες το μυθιστόρημα του Οργουελ ανέβηκε στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα βιβλία που πούλησαν τα περισσότερα αντίτυπα στην Amazon. Συγκεκριμένα έγινε ένα από τα 100 πιο δημοφιλή του διαδικτυακού αυτού καταστήματος. Μία συγκεκριμένη έκδοση του βιβλίου κατάφερε δε να φτάσει στην τρίτη θέση.

Ολα αυτά λοιπόν συμβαίνουν μετά την πρόσφατη ανακοίνωση ότι η NSA έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών, σε ηχητικά ντοκουμέντα και αρχεία, φωτογραφίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα έγγραφα.

«Υπήρξε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις μετά τις αποκαλύψεις» παρατηρούν και οι υπεύθυνοι της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Barnes & Noble Inc. Ενώ στο βιβλιοπωλείο Strand Book Store στη Νέα Υόρκη οι πωλήσεις του «1984» αυξήθηκαν κατά 50%.

Το εν λόγω μυθιστόρημα του Τζορτζ Οργουελ θεωρείται βιβλίο - σταθμός του 20ού αιώνα. Περιγράφει την ιστορία ενός ανθρώπου στον εφιαλτικό κόσμο της Ωκεανίας, μιας χώρας που βρίσκεται κάτω από ένα απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση. Ο Οργουελ έγραψε το βιβλίο το 1948 και το εξέδωσε το 1949 και αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου