Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Νόμιμο το πρόγραμμα παρακολούθησης «Τέμπορα»


Το Λονδίνο προσπαθεί να καθησυχάσει το Βερολίνο για το πρόγραμμα παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών Tempora.

Διαβεβαιώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ προς το Γερμανό ομόλογό του, Γκίντο Βεστερφέλε πως το πρόγραμμα παρακολούθησης Tempora είναι νόμιμο.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γνωστό ως Tempora, είναι νόμιμο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο Γερμανό ομόλογό του.

Η ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ η οποία και δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο γνωστοποιεί το γεγονός.

Ο Χέιγκ "διαβεβαίωσε (τον Βεστερβέλε) ότι τηρήθηκαν όλες οι διατάξεις της βρετανικής και διεθνούς νομοθεσίας" κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν οι δύο άνδρες.

Ο Βεστερβέλε "είχε σήμερα μια εποικοδομητική συζήτηση, με αίσθημα εμπιστοσύνης, με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών σχετικά με το περιεχόμενο δημοσιευμάτων σε μέσα ενημέρωσης για τις δραστηριότητες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών", ανέφερε η ανακοίνωση της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ "ανέφερε με σαφήνεια την γερμανική άποψη ότι πρέπει να βρεθεί μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της κρατικής ασφαλείας και από την άλλη την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας".

Σύμφωνα με στοιχεία κι έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian την περασμένη εβδομάδα, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών μέσω του προγράμματος Tempora αποκτούσαν πρόσβαση σε καλώδια οπτικών ινών και υπέκλεπταν επικοινωνίες.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ζήτησε εξηγήσεις από τη Βρετανία μετά τις αποκαλύψεις αυτές την περασμένη εβδομάδα αποστέλλοντάς της έναν κατάλογο με ερωτήματα, ενώ ερωτήματα έθεσε επίσης και προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου