Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Πληθαίνουν συνεχώς τα μηνύματα διαμελισμού και διάλυσης της Τουρκίας


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Σε κατάσταση πανικού πολλά τουρκικά ΜΜΕ παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια τα συνεχώς αυξανόμενα μηνύματα με ειδικούς χάρτες και άρθρα, που προβλέπουν τον διαμελισμό και την οριστική διάλυση αυτής της χώρας.

Μάλιστα όπως αναφέρεται, είναι τόσο μεγάλη η…παραγωγή από χάρτες που δείχνουν το πώς θα διαμελιστεί η Τουρκία, που οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν χάσει πλέον τον…λογαριασμό και άναυδοι με μεγάλη ταραχή προσπαθούν να προβλέψουν από που θα έρθει το μεγάλο χτύπημα για να προετοιμαστούν ανάλογα.

Σύμφωνα με μια μεγάλη σχετική έρευνα που έκανε η ισλαμική τουρκική εφημερίδα, MilliGazete (18/5), το τελευταίο κρούσμα πριν από λίγες μέρες με τον χάρτη του διαμελισμού της Τουρκίας που δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα New York Times, είναι ακόμα ένα επεισόδιο αυτή της σειράς και έχουν προηγηθεί πολλά παρόμοια επεισόδια.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2002 τον Απρίλιο όταν είχαν έρθει στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δυο ειδικοί Γάλλοι για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών λιμανιών, χρησιμοποιούσαν ένα χάρτη που έδειχνε την Τουρκία διαμελισμένη όπως είχε σχεδιαστεί από την συνθήκη των Σεβρών, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη τουρκική οργή.

Την ίδια χρονιά η ιταλική εφήμερα La Repubblica είχε δημοσιεύσει ένα χάρτη που παρουσίαζε το ανεξάρτητο Κουρδιστάν μετά τον διαμελισμό της Τουρκίας.

Το 2006 ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο με τον αμερικανικό χάρτη της Νέας Μέσης Ανατολής, όπου παρουσιάζονταν η Τουρκία διασπασμένη. Ο χάρτης αυτός παρουσιάστηκε στην Ρώμη σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ από ένα Αμερικανό ανώτερο αξιωματικό που παρουσίαζε τα αμερικανικά σχέδια για την περιοχή, γεγονός που ξεσήκωσε τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις.

Τον ίδιο χρόνο τον Μάρτιο στον αμερικανικό κογκρέσο παρουσιάστηκε ένας χάρτης που έδειχνε την Τουρκία διαμελισμένη.

Τον ίδιο χρόνο στο αμερικανικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών, American Enterprise Institute, ο Αμερικανός στρατηγικός αναλυτής Ralph Peters παρουσίασε ένα χάρτη με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Kan Sınırları», δηλαδή «Τα Ματωμένα Σύνορα», που έδειχνε το πώς θα διαμελιστεί η Τουρκία.

Το 2ο14 μια αμερικανική έκδοση του Robin Wright με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «5 ülkeden 14 ülke çıkabilir», δηλαδή, «Από τα πέντε κράτη μπορεί να δημιουργηθούν 14 κράτη», περιλάμβανε τον διαμελισμό όλων σχεδόν των χωρών της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανόμενης και της Τουρκίας.

Τώρα ήρθε το νέο «κρούσμα» με την New York Times που έχει θορυβήσει πολλούς μελετητές των εξελίξεων στην Τουρκία.



Σημεία των Καιρών!


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου