Σάββατο 11 Μαρτίου 2006

Σε τροχιά γύρω από τον Αρη εισήλθε το Mars Orbiter


Έπειτα από ταξίδι επτά μηνών και 500 εκατ. χιλιομέτρων, το Mars Reconnaissance Orbiter εισήλθε σε τροχιά γύρω από τον Αρη με μια επικίνδυνη μανούβρα ακριβείας. Για μισή ώρα, η NASA δεν είχε επαφή με το σκάφος.

Στις 23.24 ώρα Ελλάδας το σκάφος πυροδότησε τους κινητήρες του προς τα εμπρός, ώστε να επιβραδυνθεί και να συλληφθεί από το βαρυτικό πεδίο του Αρη. Στη συνέχεια πέρασε πίσω από τον πλάνήτη και για περίπου 30 λεπτά η NASA έχασε επαφή με το σκάφος.

Το MRO επανεμφανίστηκε στην άλλη πλευρά και ενημέρωσε τους υπεύθυνους της αποστολής ότι εισήλθε με επιτυχία σε τροχιά, περίπου μία ώρα μετά την αρχική πυροδότηση.

Το σκάφος θα βρεθεί αρχικά σε μια έντονα ελλειπτική τροχιά που θα το φέρνει μόλις 400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη. Καθώς διέρχεται από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας η τριβή θα το επιβραδύνει και επτά μήνες αργότερα θα το έχει φέρει στην τελική του τροχιά, σε ύψος 300 χιλιομέτρων.

Το Νοέμβριο, το MRO θα αρχίσει να εξετάζει την επιφάνεια και το υπέδαφος για πετρώματα που έχουν δεχθεί την επίδραση νερού και θα αναζητά υποψήφιες τοποθεσίες προσεδάφισης για μελλοντικές αποστολές. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2010.

Η NASA έχει μέχρι σήμερα ανάμεικτα αποτελέσματα στις αποστολές με σκάφη που προορίζονταν να τεθούν σε τροχιά γύρω από τον Αρη -δύο από τους τέσσερις τελευταίους δορυφόρους (Mars Observer και Mars Climate Orbiter) χάθηκαν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του ελιγμού εισόδου.

Αν τα καταφέρει, το Reconnaissance Orbiter θα είναι το τέταρτο «μάτι» στον αρειανό ουρανό, μαζί με τα Mars Global Surveyor και Mars Odyssey της NASA και το Mars Express της ESA (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος).




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου