Δευτέρα 20 Μαρτίου 2006

Οι ΗΠΑ «επιβάλλουν» τη δημοκρατία για τα δικά τους συμφέροντα, λέει η Ρωσία


Έντονα αντέδρασε η Ρωσία στη νέα αμερικανική στρατηγική για την ασφάλεια, λέγοντας πως οι ΗΠΑ «επιβάλλουν» τη δημοκρατία στους άλλους για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Επίσης, απορρίπτουν την κριτική Μπους κατά του Κρεμλίνου όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες.

«Κανείς δεν έχει μονοπώλιο στο να ερμηνεύει τι είναι δημοκρατία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που απαντά στην έκθεση για τη Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας, που παρουσίασε ο Τζορτζ Ο.Μπους την περασμένη εβδομάδα.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι η Ρωσία δεν προωθεί όπως θα έπρεπε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και θεσμούς. «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τη ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει μπροστά και όχι πίσω στο μονοπάτι της ελευθερίας» γράφει ο Μπους στην έκθεση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί μαθήματα δημοκρατίας από την Ουάσινγκτον. «Κάθε χώρα περπατά το δικό της μονοπάτι προς τη δημοκρατία, λαμβάνοντας υπ όψιν τις ιδιαίτερες πολιτικές και ιστορικές συνθήκες, όπως κάνουν και οι ίδιες οι ΗΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι προσπάθειες για τεχνητή, και ακόμη περισσότερο αναγκαστική εφαρμογή της δημοκρατίας όχι μόνο δεν μπορούν να φέρουν επιτυχία, αλλά αντιθέτως υπονομεύουν την όλη ιδέα» προστίθεται.

«Η νέα Στρατηγική ανακοινώνει έναν ενεργό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών για να εκδημοκρατιστούν οι γειτονικές χώρες της Ρωσίας, [προσπαθώντας ταυτοχρόνως] να πείσει πως η δημοκρατική πρόοδος που επιβάλλεται από το εξωτερικό στις γειτονικές χώρες είναι ευνοϊκή για τους λαούς τους» υποστηρίζει η Μόσχα.

«Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την εντύπωση πως [η Ουάσινγκτον] χρησιμοποιεί δημοφιλή συνθήματα για να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα» καταλήγει η ανακοίνωση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου