Παρασκευή 10 Μαρτίου 2006

Σκληρή αντίδραση της Μόσχας στην αμερικανική έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Έντονα αντέδρασε η Ρωσία στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επικρίνει τη Μόσχα για τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι πέρασαν μάλιστα στην αντεπίθεση, αναφέροντας τις αμερικανικές παραβιάσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

«Αυτού του είδους οι μη αντικειμενικές εκθέσεις παρεμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, προκαλεί στη ρωσική κοινωνία ένα αίσθημα μεροληπτικής στάσης της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Ρωσίας και ενθαρρύνει τις ρωσοφοβικές τάσεις στην αμερικανική κοινωνία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Καμίνιν.

Η αμερικανική έκθεση του 2005 για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατακρίνει τη Ρωσία για «παρατεινόμενη συγκέντρωση εξουσιών στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας», απαγορεύσεις στην ελευθερία του Τύπου και άσκηση πιέσεων κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στην απάντησή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η έκθεση είναι γεμάτη με «γενικότητες» και «αυθαίρετη παράθεση γεγονότων». Κάνει λόγο επίσης για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά στις επικρίσεις κατά της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχουν ιδανικές χώρες όσον αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό ισχύει επίσης και για τις ΗΠΑ» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου