Το πρώτο ιαπωνικό σκάφος σχεδιασμένο να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη εκτοξεύτηκε το πρωί της Παρασκευής σε μια αποστολή για την οποία το Τόκιο υπερηφανεύεται ότι είναι η πιο περίπλοκη από την εποχή των επανδρωμένων αποστολών Apollo της δεκαετίας του 1960.
Το σκάφος SELENE (Selenological and Engineering Explorer) αναχώρησε στις 10.31 τοπική ώρα (04.31 ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο του μικρού νησιού Τανεγκασίμα, 1.000 χλμ νότια του Τόκιο. Περίπου 45 λεπτά αργότερα, ο δορυφόρος αποχωρίστηκε από τον ιαπωνικό πύραυλο πάνω από τη Χιλή, προκειμένου να πραγματοποιήσει δύο περιφορές γύρω από τη Γη και στη συνέχεια να αρχίσει το ταξίδι των 380.000 χλμ μέχρι το φεγγάρι.
Το κύριο σκάφος της αποστολής θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε ύψος 100 χλμ, ενώ δύο μικρότεροι δορυφόροι που θα απελευθερώσει θα τεθούν σε τροχιά πάνω από τους πόλους του φεγγαριού.
Η αποστολή θα διερευνήσει την προέλευση και την εξέλιξη του φεγγαριού χαρτογραφώντας χημικά στοιχεία, ορυκτά και γεωλογικούς σχηματισμούς της επιφάνειας, καθώς και τις ανωμαλίες του βαρυτικού πεδίου. Ο δορυφόρος θα αναζητήσει επίσης τη φασματική υπογραφή του υδρογόνου, που αποκαλύπτει την παρουσία νερού.
Η αποστολή SELENE, κόστους 279 εκατ. δολαρίων,έχει καθυστερήσει πάνω από τέσσερα χρόνια λόγω οικονομικών και τεχνικών προβλημάτων. Η Ιαπωνία είχε εκτοξεύσει το 1990 ακόμα ένα σκάφος προς τη Σελήνη, το οποίο όμως πραγματοποίησε ένα απλό πέρασμα και δεν τέθηκε σε τροχιά.
Σύμφωνα με την Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος (JAXA), η αποστολή SELENE είναι η πιο προηγμένη και περίπλοκη από την εποχή των αποστολών Apollo, που μετέφεραν τους πρώτους ανθρώπους στο φεγγάρι.
Η NASA, στο μεταξύ, σχεδιάζει την εκτόξευση του Lunar Reconnaissance Orbiter στα τέλη του 2008.
Φέτος, ίσως εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται και η αναχώρηση του κινεζικού Change, επίσης με προορισμό τη Σελήνη, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει το ινδικό Chandrayaan.
Αν και η Ιαπωνία δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα επανδρωμένες αποστολές, σκοπεύει να έχει στείλει ανθρώπους στη Σελήνη έως το 2020 και να κατασκευάσει μόνιμη βάση στο φεγγάρι έως το 2025.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου