Οι παιδίατροι δεν έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν τις συνήθεις παιδικές ασθένειες, όπως το συνάχι και ο στομαχόπονος, αλλά άλλες, πολύ πιο σοβαρές, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υποστηρίζει ο δρ. Μιχάλης Σταγκουράκης σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην International Herald Tribune (ΙHT).
Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι για το γεγονός αυτό ευθύνεται η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και η απομάκρυνσή τους από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στο ελαιόλαδο, τα φρέσκα προϊόντα και το ψάρι.
Μικρές πόλεις στη δυτική Κρήτη, η οποία θεωρείται «μητέρα» της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, έχουν πλέον κατακλυστεί από φαστ φουντ και καταστήματα τα οποία πωλούν σοκολάτες, παγωτά, πίτσες και αναψυκτικά, παρατηρεί η ΙΗΤ.
Είναι γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει συνδεθεί με τη μακροζωία και τα χαμηλά ποσοστά εμφραγμάτων και καρκίνου, τείνει προς εξαφάνιση στην ίδια της την πατρίδα. Σήμερα ένα μεσογειακό γεύμα είναι πιο πιθανό να καταναλωθεί σε εστιατόρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, παρά στην Ελλάδα, όπου τα 2/3 των παιδιών είναι παχύσαρκα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η υγεία τους.
«Ο Κίσσαμος είναι ένα μέρος όπου παλιότερα έβλεπε κανείς κομψούς και υγιέστατους ανθρώπους που ζούσαν μέχρι και 100 χρόνια», επισημαίνει ο κ. Σταγκουράκης και προσθέτει ότι «πλέον το προσδόκιμο των παιδιών είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο των γονέων τους, κάτι που τρομάζει πραγματικά τους ανθρώπους».
Η ανησυχία για το μαρασμό της μεσογειακής διατροφής απασχόλησε και τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), σε πρόσφατη έκθεση του οποίου επισημαίνεται ότι η παραδοσιακή διατροφή της περιοχής τείνει να εξαφανιστεί.
Ο Γιόζεφ Σμιτχούμπερ, οικονομολόγος του FAO, δήλωσε ότι τα τελευταία 45 χρόνια η διάσημη διατροφική συνήθεια που βασίζεται στην κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών αλλά και ελαιόλαδου «αργοπεθαίνει» στην πατρίδα της.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και το Μαρόκο ζήτησαν από την Unesco να ανακηρύξει τη μεσογειακή διατροφή σε κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς τους.
Στην Ελλάδα τα ¾ των ενηλίκων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το ποσοστό αυτό είναι μακράν το χειρότερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το ποσοστό των υπέρβαρων 12χρονων αγοριών αυξήθηκε περισσότερο από 200% από το 1982 έως το 2002, και αυξάνεται ακόμη περισσότερο έως σήμερα.
Η Ιταλία και η Ισπανία ακολουθούν ωστόσο επίσης με υψηλά ποσοστά, αφού το 50% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου