Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Ο επιταχυντής LHC δεν θα βρει το «σωματίδιο του Θεού», στοιχηματίζει ο Χόκινγκ


Ο κορυφαίος Bρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ στοιχημάτισε ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία την Τετάρτη στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, δεν θα βρει το μποζόνιο του Χιγκς, το οποίο αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού».

Ο LHC, ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, «θα τετραπλασιάσει την ενέργεια με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε τις αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων. Απ όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να ανακαλυφθεί το σωματίδιο του Χιγκς, το σωματίδιο που δίνει τη μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια» υπενθύμισε ο φυσικός.

«Πιστεύω πως θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να μην βρούμε το Χιγκς. Αυτό θα έδειχνε πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να επανεξετάσουμε τη σκέψη μας. Στοιχημάτισα 100 λίρες πως δεν θα βρούμε το Χιγκς» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Radio 4 του BBC την Τρίτη.

Ο LHC θα μπορέσει να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν πριν από περίπου 14 δισ. χρόνια.

Ο εντοπισμός του πολυπόθητου μποζόνιου θα επιβεβαίωνε το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής του Χιγκς, ενώ η απουσία του θα προκαλούσε αναστάτωση στους θεωρητικούς φυσικούς.

Όμως το να μην ανακαλύψουμε το Χιγκς κάθε άλλο παρά αποτυχία θα ήταν, εκτιμά ο Χόκινγκ, σήμερα καθηγητής Μαθηματικών στο Κέμπριτζ, περισσότερος γνωστός για το έργο του στις μαύρες τρύπες. «Αυτό που θα βρει ή δεν θα βρει ο LHC θα μας πει πολλά για τη δομή του Σύμπαντος» υπογράμμισε.

Ο φυσικός παραδέχθηκε πως είναι «δύσκολο» να σκεφτεί ότι ο LHC μπορεί να έχει κάποια οικονομική απόδοση. «Αλλά αυτό δεν θα σημαίνει πως δεν θα έχει» πρόσθεσε μετριάζοντας τη δήλωσή του.

Ερωτηθείς αν θα προτιμούσε ενδεχομένως ένα διαστημικό πρόγραμμα, αντί του LHC, ο Στίβεν Χόκινγκ απάντησε πως είναι σαν να τον ρωτούν «ποιο από τα παιδιά μου θα επέλεγα να θυσιάσω».

«Ο LHC, όπως και το διαστημικό πρόγραμμα, έχουν ζωτική σημασία αν η ανθρώπινη φυλή δεν θέλει να πάθει ασφυξία και τελικά να εξαφανιστεί. Και τα δύο κοστίζουν λιγότερο από 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του πλανήτη» υπογράμμισε.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου