Κάτω από το βουκολικό τοπίο στα σύνορα Γαλλίας-Ελβετίας, χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν την Τετάρτη το μεγαλύτερο και περιπλοκότερο επιστημονικό όργανο του κόσμου. Ο LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν με μια «αναπαράσταση» της Μεγάλης Έκρηξης.
Η έναρξη της λειτουργίας του LHC θα αναμεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο, στις 10:00π.μ. ώρα Ελλάδος, μέσω του Διαδικτύου στη διεύθυνση: http://webcast.cern.ch/index.html
Δύο δεκαετίες μετά την πρώτη πρόταση για την κατασκευή του, ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου έχει ήδη συναρμολογηθεί σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων. Μέσα στο τούνελ, δύο αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά το «Big Bang» που γέννησε το Σύμπαν.
Κύριος στόχος των πειραμάτων είναι να διερευνήσουν κατά πόσο ισχύει το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής. Μεταξύ άλλων, ο LHC είναι αρκετά πιθανό να παράξει το μυστηριώδες «μποζόνιο του Χιγκς», γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», ένα σωματίδιο του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξηγεί γιατί ορισμένα σωματίδια έχουν μάζα ενώ άλλα όχι.
Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζόνιου του Χιγκς θα διευκόλυνε τους φυσικούς στην αναζήτηση μιας Ενοποιημένης Θεωρίας, η οποία θα συνδύαζε τρεις από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης, με εξαίρεση τη βαρύτητα (ηλεκτρομαγνητισμός, ισχυρή και ασθενής πυρηνική δύναμη).
Ο Επιταχυντής θα αναζητήσει επίσης υποθετικές, κρυφές διαστάσεις στο Σύμπαν, και ίσως απαντήσει στο ερώτημα της «υπερσυμμετρίας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ορισμένα από τα σωματίδια του Καθιερωμένο Μοντέλο έχουν και μεγαλύτερης μάζας αντίστοιχά τους.
Τα σωματίδια της υπερσυμμετρίας ίσως βοηθήσουν να δοθεί μια εξήγηση στην εντυπωσιακή ανακάλυψη ότι η ορατή ύλη δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό μέρος του Σύμπαντος -το υπόλοιπο αποτελείται από τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη» και την ακόμα πιο μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια», η οποία δρα αντίθετα από τη βαρύτητα.
Ο LHC έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει πρωτόνια (ή ιόντα) στην εξαιρετικά υψηλή ενέργεια των 14 Teraelectron Volt, επτά φορές μεγαλύτερη από το ρεκόρ που κατέχει σήμερα ο επιταχυντής Teratron του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab.
Το πρωί της Τετάρτης προγραμματίζεται η πρώτη απόπειρα για την επιτάχυνση μιας δέσμης πρωτονίων σε όλο το μήκος της σήραγγας, ενώ οι πρώτες συγκρούσεις υψηλής ενέργειας θα πραγματοποιηθούν μετά τα επίσημα εγκαίνια της εγκατάστασης στις 21 Οκτωβρίου.
Τα πειράματα θα διαρκέσουν δεκαετίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου